Tači iz Nemačke poručuje da će se usredsrediti na očuvanje stabilnosti na Balkanu

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je danas iz Nemačke, gde je otputovao na Konferenciju o bezbednosti u Minhenu, da će se tokom konferencije usredsrediti na očuvanje interesovanja i pažnje SAD i zemalja EU na Kosovo i mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.

On je u izjavi da portal indeksonline.net rekao je kako je „od velikog značaja da se radi na prevazilaženju tačke u kojoj su naši odnosi sa EU oštećeni zbog kašnjenja u donošenju odluke o liberalizaciji viza za građane Kosova“.

Jutros je premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao predsednika Kosova Hašima Tačija da se sastanu i razgovaraju o koordinaciji stavova o spoljnoj politici pred putovanje na Konferenciju o bezbednosti u Minhenu, ali je Tači ignorisao poziv i bez susreta sa Kurtijem otputovao za Nemačku.

„Imajući u vidu naše nacionalne odgovornosti i institucionalne zadatke, kada smo na pragu Konferencije o bezbednosti u Minhenu, pozivam vas na sastanak da bismo koordinisali naše stavove o spoljnoj politici. Spoljna politika je ono što nas treba ujediniti. Što dostojanstvenije predstavljanje naše republike iznad je svakog od nas“, kaže se u pismu Kurtija.

Istovremeno je iz kabineta predsednika Tačija saopšteno da je on otputovao za Nemačku.

U saopštenju se ističe da će kosovski predsednik na marginama konferencije u Minhenu imati mnogobrojne bilateralne susrete, sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, političkim direktorom Ministarstva inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Ričardom Murom i sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom.

(Novi magazin)

Napišite komentar