Tači: Evropa kasni i čini greške u regionu

Hašim Tači je rekao da su "vizna liberalizacija za Kosovo, otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom i potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova tri konkretna koraka ka stabilizaciji regiona".

Dodao je da bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da dovede do "članstva Kosova u UN i otvori EU perspektivu za obe zemlje".

Govoreći na godišnjoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u organizaciji "Prijatelja Evrope", Tači je kritikovao pristup EU Zapadnom Balkanu.

"Evropa kasni i čini greške u regionu", ocenio je Tači.

Prema njegovim rečima, nejedinstvo i oklevanje EU kada je reč o proširenju otvara put "populizmu i nacionalizmu" u zemljama regiona, ali i drugim ideologijama "poput Rusije" što, prema njegovim rečima, podriva bezbednost regiona.

Pozvao je istovremeno SAD i EU da se koordinišu kada je reč o Zapadnom Balkanu, ali i dijalogu Beograda i Prištine.

Tači je ocenio da Zapadni Balkan ne sme da bude žrtva pojedinačnih planova zemalja članica EU i dodao da je "optimista, ali ne i entuzijasta" kada je reč o samitu EU- Zapadni Balkan u Zagrebu kao pretkretnici u politici proširenja i pristupanja Uniji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike