SzS i PSG: Dijalog bez rezultata, nema uslova za fer izbore

Predsedavajući SzS-a i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je posle sastanka sa predsednikom grupe Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom, da će SzS nastaviti da razgovora sa evropskim posrednicima, ali da neće učestvovati u međustranačkom dijalogu koji se vodi u parlamentu.

"Ne nameravamo da prekinemo naše međunarodne kontakte, iako nismo naročito optimistični kada je reč o rezultatima, jer ne vidimo kod vlasti baš nikakvu spremnost da promeni svoj stav“, rekao je Jeremić novinarima posle sastanka u sedištu Delegacije EU u Srbiji.

Dodao je da SzS ostaje pri odluci da neće učestvovati na parlamentarnim izborima na proleće sledeće godine, a na pitanje šta na to kažu evroparlamentarci, Jeremić je odgovorio da su ih saslušali i da "razumeju njihov stav".

Upitan da li predstavnici EP insistiraju da SzS promeni odluku o bojkotu, Jeremić je rekao da "to vreme još nije došlo" i da očekuje da će se u narednim nedeljama evroparlamentarci biti sve zainteresovaniji da dođe do promene te odluke.

"Ali, SzS to neće učiniti", ponovio je Jeremić.

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić rekao je da je evroparlamentarcima preneo kakva je "realna situacija u Srbiji" posle sedam godina vlasti Aleksandra Vučića i to da živimo u okolnostima u kojima jedan skandal prekriva drugi zbog čega, kaže, građani nemaju vremena da sagledaju šta je istina.

Dodao je da su pojedini evropski političari podržavali takvu vlast u Srbiji jer su , smatra on, imali interes da Srbija uspori svoj put ka EU i istovremeno očekivali da će Aleksandar Vučić priznati Kosovo,

"Preneo sam novom izvestiocu kakva je situacija, a sličan je stav bio i ostalih učesnika u ovom dijalogu koji je bio pristojan", rekao je Tadić.

Dodao je da će on nastaviti da učestvuje u dijalogu sa pregovaračima iz EU kao "pomagač" između evropskih predstavnika i srpskih opozicionih političara.

Predstavnik PSG-a Natan Albahari rekao je da su predstavnici te stranke delegaciju EP informisali o trenutnom stanju u Srbiji, kada je reč o medijima i vladavini prava, i o tome da, kako je kazao, dosadašnji dijalog nije dao rezultate.

Najavio je da će, za razliku od SzS-a, PSG učestvovati u trećoj rundi međustanačkog dijaloga uz posredovanje EP sledeće sedmice, iako u toj stranci, kaže, nisu optimistični da će to dovesti do ozbiljnih promena.

"Želimo da se proces završi do kraja, pa ćemo videti kako će PSG nastupiti posle treće runde dijaloga", naveo je Albahari.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike