Svratište 15 godina pomaže deci sa ulice da se obrazuju, socijalizuju i osposobe za život

Tužni su kada im neko uputi ružnu reč ili ih uvredi. Srećni su kada znaju da postoji mesto u kome će biti bezbedni i koje će im pružiti lepše trenutke detinjstva.

Kažu da su svi fini prema njima, niko nije agresivan, a deca koja dolaze su divna kao i  nastavnici.

Jedan od korisnika kaže da tu dolazi od svoje pete godine i da mu je svratište pomoglo da ide redovno u školu zbog čega je i na programu za zapošljavanje.

Najveći uspeh za stručne saradnike i edukatore iz svratišta je – da decu obrazuju, socijalizuju i osposobe za život.

"Moj cilj je u svratištu da deca nauče da čitaju, da pišu i da odavde izađu obrazovani da znaju da se lepo ponašaju i da jednog dana nađu svoj posao", kaže vršnjački edukator Emir Kadrijević.

A put da postanu svoji ljudi, nije lak. Iz svratišta kažu da pomaka ima i da je sve manje onih koji su pravno nevidljivi i nisu upisani u obrazovni sistem. Ova ustanova je sigurno okruženje koje odgovara na sve potrebe te dece.

"U oba svratišta mi imamo više od 360 devojčica i dečaka uzrasta od pet do petnaest godina koji dolaze i stručni tim za svako dete kreira individualni plan aktivnosti i svakom detetu se pristupa individualno", objašnjava koordinatorka svratišta za decu Mina Medić.

Kada izađu iz svratišta, suočavaju se sa novim izazovima. Pronalaženje posla vrlo je zahtevno, isto kao i uslovi da ga sačuvaju. Nije retkost da im predrasude okoline to otežavaju, a ponekada ih i prate u daljem životu.

"Ono na čemu mi još radimo jeste kada izađu iz svratišta, odnosno, napune petnaest godina nastavimo sa njima da radimo, te tako imamo program zapošljavanja koji se bavi samo tom komponentom da zapravo pomognu deci da postanu konkurentna na tržištu rada", ističe Medić.

Iako su Svratišta deo sistema socijalne zaštite i imaju licencu za rad – nemaju budžet. Opstanak im zavisi od donacija. Ova ustanova otvorena je svakodnevno, a pomoć primaju od deset do osamnaest časova.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike