Svi bistrimo politiku, a mnogi ne odu dalje od izlaska na izbore

Nezaobilazna je tema razgovora s prijateljima, kolegama na poslu, u prevozu, redovima za plaćanje računa, dok čekamo na pregled kod lekara, što bi se reklo, samo bistrimo politiku. Ali, kada treba da se pokažemo na delu – teško da odemo dalje od reči.

U Cesidu kažu da svoju zainteresovanost za politiku i angažovanje mnogi svode na izlazak na izbore.

"Što jeste važan element političke participacije, ali bi zapravo ta zainteresovanost za politiku trebalo da uključi spremnost građana da rade i neke stvari koje nisu samo puko učešće na izborima, a to je zapravo otvaranje problema, potpisivanje peticija, organizacija različitih protesta i demonstracija, pokušaja rešavanja određenih problema, da učestvuju u javnom prostoru, da učestvuju u javnim raspravama i javnim slušanjima, da se bave budžetom svoje lokalne samouprave ili države", kaže Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Politika se tiče svih građana, a ostati po strani – biti apstinent, loša je odluka, smatra sociolog kulture.

"Ja vidim najveću vrednost građanina, ne stranke i strančarenja, jer stranka je jedna strana, a ovde mi govorimo o celini, o svim građanima, ostati pred vratima politike, gluv i nem, to znači ne biti prisutan u polju politike i to je najgora varijanta koja se dešava i nama i svuda gde političari dominiraju odozgo, a nije prisutno ono što je volja, želja i ambicija samih građana", kaže prof. Ratko Božović, sociolog kulture.

Ne da se previše uključe u politiku, već da im daju glas, to najpre političari očekuju od građana, kaže naš sagovornik. A građani koji pristaju na takav odnos, podvlači – pasivni su najčešće jer misle da ne mogu da utiču na donosioce odluka, ne veruju partijama, a ni ključnim institucijama. I strah od mogućih posledica može biti kočnica.

"I verovatno način na koji biramo naše predstavnike – ukoliko oduzmete građanima moć, ne dozvoljavate im da biraju narodne poslanike, nego to umesto njih rade političke partije, a građani zaokružuju liste u celini, onda ne dozvoljavate da biraju ni lokalne odbornike jer isti izborni model primenjujete na lokalnom nivou, a onda ne dozvoljavate ni da biraju predsednike opština i gradonačelnika, onda ćete te ljude dodatno pasivizirati", kaže Dušan Vučićević, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Oni koji nisu zadovoljni kako političari zastupaju njihove interese, umeju i da odgovore – iskustvo iz Nemačke prenosi naš dopisnik.

"Istraživanja govore da više od polovine Nemaca smatra da nije dovoljno predstvaljena u političkom sistemu i mnogi od njih su se povukli uopšte iz bavljenja i bilo kakve aktivnosti u politici. S druge strane, mnogo više su se građani aktivirali kroz nevladine organizacije i razne pokrete na teme koje ih konkretno tište", rekoa je Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke.

I u Srbiji se deo građana okuplja oko tema koje ih tište. O čemu god da je reč – od školskog dvorišta, pa do nekih krupnijih pitanja, valjalo bi da delamo vođeni ne samo ličnim interesom, već i opštim dobrom.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике