Svetski poštanski savez: Koronavirus utiče na poštanske usluge, pominje se i Srbija

Foto: Pixabay

Svetski poštanski savez (UPU) saopštio je da su obustave letova zbog epidemije novog koronavirusa uticale na poštanske usluge povezane s Kinom.

„Epidemija novog koronavirusa rezultirala je obustavom letova što narušava poštansko poslovanje“, navodi se u izjavi koja je AFP-u poslala ;ta međunarodna organizacija pri UN sa sedištem u Švajcarskoj.

„UPU pažljivo prati situaciju i blisko sarađuje s poštanskim operaterima da bi prevazišao te teškoće“, kazala je organizacija.

Upitana za moguće slične ranije situacije, portparol je govorio o poremećajima posle erupcije vulkana na Islandu 2010. godine. „Posledice nisu samo poštanske, već i trgovinske“, dodao je portparol, napominjući da je tada poremećaj saobraćaja uticao i na usluge e-trgovine.

Švajcarska pošta najnoviji je operater koji je u sredu objavio da će prestati da obrađuje poštu u vezi s Kinom.

„Švajcarska pošta je u stanju da mobiliše samo trećinu resursa potrebnih za isporuke Kini. Shodno tome, Švajcarska pošta ;više ne prihvata pisma ili pakete namenjene Kini“, saopštila je ona.

Danska, Gruzija, Grčka, Rumunija, Srbija, Singapur i Španija već su obavestile UPU da prekidaju isporuke.

Američka poštanska služba saopštila je da više neće obrađivati poštu poslatu preko Kine.

U napomeni članicama UPU, kineska pošta je ranije uveravala da nije rizično rukovati poštom iz Kine, tvrdeći da koronavirus „ne preživljava dugo ;na predmetima“.

Međutim, dodala je da su preduzete preventivne mere, uključujući dezinfekciju pošte i tretman pisama i paketa korišćenjem metoda za izbegavanje direktnog kontakta s ljudima.

„Stoga se može očekivati kašnjenje isporuke dolazne pošte i možda neće biti moguće dostaviti pisani dokaz o isporuci“, rekla je Pošta Kine.

UPU, sa sedištem u Bernu, Švajcarska, ima 192 države članice i glavna je međunarodna organizacija u sektoru poštanskih usluga.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike