Švedski ministar pravde preživeo glasanje o nepoverenju, za smenu nedostajao jedan glas

Morgan Johanson je preživeo glasanje o nepoverenju koje su pokrenule opozicione stranke u švedskom parlamentu.

Za nepoverenje ministru pravde u manjinskoj vladi koju čine Socijaldemokrate, glasala su 174 poslanika Riksdaga, dok je 97 poslanika. Od glasanja se uzdržalo 70 poslanika, a odsutno je bilo osam članova parlamenta. Za donošenje odluke potrebno je 175 glasova.

Glasanje o nepoverenju bilo je važno i za budućnost švedske vlade, pošto je premijerka Magdalena Anderson navela da će, u slučaju izglasavanja nepoverenja Johansonu, cela vlada podneti ostavku.

To je Švedsku, koja je nedavno aplicirala za članstvo u NATO-u, moglo da uvede u novu političku krizu za manje od godinu dana otkako je aktuelna manjinska vlada izabrana.

Magdalena Anderson je nakon glasanja izjavila da je izglasavanje nepoverenja moglo da ima velike posledice, preneo je švedski javni servis SVT. 

"Ako želite da rušite ministra zbog politike, nije u pitanju samo kritika upućena određenom ministru, već celoj vladi i to opozicija zna. Odlučili su da stvore neizvesnost u trenutku kada je Švedskoj potrebno jedinstvo", navela je Andersonova.

Nezavisna poslanica Amine Kakabaveh, čiji je glas bio ključan za izglasavanje nepoverenja, rekla je tokom prepodneva za SVT da je odlučila da će se uzdržati od glasanja.

Na pitanje kako će odluka nezavisne poslanice biti primljena u Turskoj, koja se protivi švedskom članstvu u NATO-u, Magdalena Anderson je odgovorila da je Turskoj jasno da vlada nije učinila nikakve ustupke Kakabavehoj.

Turski mediji preneli su da je švedska opozicija glasanjem o nepoverenju pokušala da ubedi vladu da prekine vezu sa Amine Kakabaveh koja je kurdskog porekla.

Amine Kakabaveh je ranije rekla da će podržati vladu ukoliko budu podržali Kurde i ne budu ih smatrali pripadnicima terorističkih organizacija.

Nakon toga je premijerka Anderson obećala da će Švedska proširiti saradnju sa Sirijskom demokratskom unijom (SDU), partijom koju Turska smatra delom PKK, koji obe zemlje smatraju terorističkom organizacijom. Međutim, Švedska ne smatra da je SDU deo PKK.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike