Švedska i Srbija – drugi vek diplomatske saradnje

U KC Grad u sredu 29. novembra sa Kreativnim mentorstvom organizuje se Dijalog klub uz učešće švedskih gošći Helen Larson Pouset, Gunilom Šindstrand i Lindom Skuksbi, srpskih novinara i zamenika ambasadora Švedske Joakima Verna, saopšteno je iz ambasade.

Oni će razgovarati na temu medija, odgovornosti, učešća novih generacija u kreiranju javnog mnjenja i budućnosti društva.

U Jugoslovenskoj Kinoteci se 4. i 5. decembra u saradnji sa udruženjem Krokodil organizuju debate Zeitgeister posvećene prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

O uticaju istorije na formiranje identiteta, o književnosti i Evropi razgovaraće ambasador Švedske Jan Lundin i istoričarka Dubravka Stojanović.

Na istu temu ali iz ugla sadašnjosti debatovaće švedski autor Gelert Tamas i dramaturškinja Biljana Srbljanović, a kako na pitanje identiteta, književnosti i Evrope u budućnosti gledaju mladi, govoriće švedska glumica i kolumnistkinja Šima Niavarani i Filip Balunović.

Tokom festivala "Švedski kultni filmovi – Duh vremena", koji će biti održan u Jugoslovenskoj Kinoteci će od 7. do 12. decembra beogradska publika imati priliku da pogleda neka najznačajnija švedska filmska ostvarenja.
Tematskom selekcijom odabrani su filmovi koji su ostavili trag u švedskom filmskom nasleđu jednako snažnom kao što su neki domaći filmovi poput "Banović Strahinja" i "Seobe" ostavile u srpskom filmskom nasleđu.

Paralelno će u Kinoteci biti i premijerno izložene fotografije iz švedskog državnog arhiva koje prikazuju odnose Srbije i Švedske kroz minuli vek.

Autor izložbe je švedski istoričar srpskog porekla Duško Topalović koji je ustupio fotografije da bi se i srpska javnost upoznala sa stogodišnjom diplomatskom saradnjom dve zemlje.

Zimski praznik Sveta Lucija, koji Šveđani obeležavaju u slavu sunčevog svetla tokom hladnih i mračnih zimskih dana, biće obeležen u ponedeljak 11. decembra posluženjem kuvanog vina (glögg) uz kolačiće od đumbira u centru grada uz zvuke božićne muzike. Iste večeri ambasada Švedske organizuje proslavu Svete Lucije u Kinoteci uz učešće hora koji će pevati švedske tradicionalne pesme.

Ovim jubilejom nazvanim "Švedsko-srpski 100", kojim je obeležen čitav vek neprekidnog prijateljstva, ujedno se obeležava početak drugog veka uspešne saradnje između Srbije i Švedske.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike