Svedoci istorije: Veliki Bečkerek oslobođen mirnim putem 1918.

Dok su se preko Save i Dunava sve jače čuli oslobodilački topovi, a carevina gubila konce vlasti, hrabri i odgovorni Srbi u Velikom Bečkereku su doneli istorijsku odluku – da pokrenu ideju prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. U novembru 1918. trebalo je sačuvati mir u gradu, a detalje o tome danas znamo zahvaljujući zapisnicima koji su objavljeni povodom godišnjice oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu.

 

„Pisani su ćirilicom, isključivo crnim mastilom su pisani. Prvog zapisnika nema, mi nismo sigurni da li je taj zapisnik i nastao, da li su ga vodili tog 31. oktobra, jer znamo svi kakva je bila situacija da se jednosdtavnop o takvim formalnostima nije mislilo. Ali zato imamo svedočenja doktora Slavka Županskog dfa su se oni sastali 31. oktobra u porti i dogovorili o osnivanju Srpskog narodnog odbora", kaže Vanda Vojvodić Micova, iz Istorijskog arhiva Zrenjanin.

Zrenjanin je drugi grad u kome je objavljena građa vezana za zapisnike iz novembra 1918. 

„Pokojni akademik Bogomil Hrabak je objavio zapisnike Temišvarskog narodnog veća, tamo se zvalo veće, 1956. Do ovih zapisnika Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku nije objavljena ama baš nijedna stranica, nijedan zapisnik u Vojvodini, a postojalo je 211 političkih opština na kojima su se organizovali kao Narodni odbori i Narodna veća", navodi Zoran Veljanović, zamenik direktora Muzeja Vojvodine.

Iz zapisnika saznajemo da se promena vlasti u gradu obavila mirnim putem, a da su sednice pratili i građani, pa ih je na jednoj bilo više od hiljadu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike