Svedočenje stručnjaka za pravna pitanja: Postoje osnovi za opoziv Trampa

Tri pravna stručnjaka koja su izabrali predstavnici Demokratske stranke u američkom Kongresu jasno su se izjasnili da veruju da potezi Donalda Trampa podložni opozivu sa funkcije predsednika uključujući zloupotrebu ovlašćenja, podmićivanje i opstrukciju pravde i delovanja Kongresa.

Sa druge strane, profesor prava koga je izabrao Tramp nije se složio sa viđenjem svojih kolega smatrajući da nedostaju svedočenja o ljudi koja su direktno povezana sa događajima zbog kojih postupak opoziva pokrenut.

Taj profesor je ocenio da je ceo postupak koji su vodile demokrate "aljkav i zbrzan" da  i ne postoje dokazi da je Tramp "počnio zločin".

Ukoliko Odbor za pravna pitanja preporuči Trampov opoziv i potom prođe glasanje u Predstavničkom domu Kongresa, poslednju reč imaće Senat, gde većinu čine republikanci, ali ni blizu potrebne dvotrećinske većine.

U dokumentu od oko 300 strana, koje je u utorak objavio Odbor za obaveštajna pitanja navodi se se da je ključna karika u pokretanju opoziva Donalda Trampa, koji je mimo uobičajenih diplomatskih kanala Stejt departmenta kontaktirao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, bio izveštaj uzbunjivača o telefonskom razgovoru dvojice predsednika od 25. jula.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike