Svečani defile povodom Dana Republike Srpske

Na dan Republike i dan krsne slave Republike Srpske, praznik svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, jutros je svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Hrista Spasitelja služio patrijarh srpski Porfirije.

Liturgije i pomeni služeni su i u hramovima širom Srpske, i polaganjem cveća i venaca odata počast onima koji su za nju dali živote. 

Iz Banjaluke se poručuje da je današnji, jedan od najvažnijih datuma u istoriji naroda Srpske, da Srpska potvrdjuje svoju izdržljivosti u borbi sa različitim nasrtajima, i da ne traži ništa više, a ni manje od onoga što joj je dato Ustavom.

Sinoć je u dvorani Borik održana svečana akademija, a juče su, povodom jubileja Srpske, priznanja uručena najzaslužnijim institucijama i pojedincima, među kojima su i zvaničnici Srbije – Ivica Dačić, Marko Đurić, Zoran Đorđević, Bratislav Gašić i postuhmno, dr Zoran Stanković.

Današnji svečani defile u centru Banjaluke, okupio je oko 2.800 učesnika – pripadnika civilnog sektora i MUP-a Republike Srpske.

Večeras će Palata Republike biti osvetljena bojama srpske trobojke, a na platou ispred palate biće upriličen veliki vatromet i održan koncert policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

U devet gradova i nekoliko opština, večeras će biti održani i koncerti "Republika peva" u čast dana Srpske.

Banjaluka je okićena sa hiljadu zastava, zbog svečanosti je u pojedinim delovima grada saobraćaj obustavljen i uvedene su opsežne bezbednosne mere.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике