Sve više turista u Pirotu

Ni hladni zimski dani nisu prepreka za turiste. Najviše ih je tokom vikenda i praznika. U Pirot dolaze iz celog sveta, a najbrojnije su komšije iz Bugarske.

"Mnogo je dobro i lepo ovde u Pirotu. Za nas Bugare je prilično jeftino. Ljudi su dobri i jako ljubazni", kaže jedan turista iz Bugarske.

Osim lokalnih specijaliteta i Stare planine turiste u Pirot najviše privlače kulturno istorijski spomenici. Najposećenija je rekonstruisana tvrđava, a muzej Ponišavlja prošle godine prodao je rekordni broj karata.

"Svakako je najbitnije da i tvrđava i muzej budu prepoznatljivi turistima, posetiocima sa strane, da im ostanu u sećanju i da što više približe našu kulturu ljudima sa strane", kaže Nenad Jovanović, kustos muzeja Ponišavlja.

Broj smeštajnih kapaciteta u Pirotu za deset godina je upetostručen. Kako bi se zadovoljile potrebe turista, izgrađeni su novi, a rekonstruisani i prošireni stari ugostiteljski objekti.

"Naše kolege dosta ulažu u izgled objekta u kvalitet usluge i hrane i to nam sada daje i veći broj gostiju koji dolaze kod nas", navodi ugostitelj Branko Tošić.

Prošle godine registrovano je više od 40 hiljada noćenja. To je pored kvaliteta usluga bilo presudno da Pirot zvanično postane turističko mesto

"Mislim da je ovo samo dodatni motiv da nastavimo sa razvojem turizma, sa ulaganjem u turističku infrastrukturu i drugu putnu infrastrukturu i naravno prezentacije i promocije turističke ponude grada Pirota. Otvoren je auto put što nama posebno znači, blizina niškog i sofijskog aerodroma, a i sama definicija i identitet turističke ponude grada Pirota koji ima tradiciju, kulturu i običaje, dovodi do toga da ljudi, posetioci i turisti sve više dolaze Pirot", kaže Bratislav Zlatkov, direktor TO Pirot.

Pirot se kao turistička destinacija sa svojom okolinom nalazi u i strategiji razvoja turizma Republike Srbije do 2025. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike