Sve veća teritorija na severoistoku pod kontrolom Kijeva, ruske snage napadaju prvu liniju fronta

Na severoistoku Ukrajine, sve je više mesta koja su ponovo pod ukrajinskom kontrolom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod kontrolom ruskih snaga od početka septembra na istoku i jugu zemlje.

Sa druge strane, zamenica ministra odbrane vlasti u Kijevu Hana Malar kaže da je u kontraofanzivi ukrajinske vojske u oblasti Harkova od 6. septembra povratile 3.800 kvadratnih kilometara, dodavši da je cilj potpuno oslobađanje tog regiona.

Značajan, ali sporiji, napredak ukrajinskih vojnika teče južno, u regionu Hersona, koji se graniči sa Krimom.

O tome da je napredovanje ukrajinske vojske planirano i značajno govori i američki državni sekretar. Entoni Blinken smatra da je tome doprinela pomoć u naoružanju i opremi od SAD i drugih zemalja. Ipak, kaže da je prerano za proglašavanje pobede.

Rusko ministarstvo odbrane saopštava da su pokrenuli masovne napade na sve prve borbene linije u Ukrajini. Ističe se da je u jednom danu u dejstvima ruske avijacije poginulo je preko 800 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika. Zapadni mediji, međutim govore o rasulu u ruskoj vojsci i da je sve veći broj onih koji kritikuju Vladimira Putina.

Sva tri rezervna dalekovoda za snabdevanje strujom nuklearke Zaporožje u Ukrajini su obnovljeni, saopštila je Međunarodna Agencija za nuklarnu energiju (IAEA).

Kako se dodaje, jedan od njih, dalekovod od 750 kilovolti, sada obezbeđuje atomsku centralu spoljnom električnom energijom koja joj je potrebna za hlađenje reaktora i druge bitne sisteme.

Šef ruske diplomatije kaže da je cilj Zapada da uništi rusku ekonomiju, gurne zemlju na marginu svetske politike i uz pomoć sankcija podrije stabilnost Rusije.

Prema rečima Sergeja Lavrova, sada se sve više u svetu govori o formiranju novih ekonomskih mehanizama koje Zapad ne kontroliše.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike