Sve spremno za „Štit 2022“, brigadni general Janković otkriva karakteristike raketnog sistema FK-3

Kapije aerodroma otvaraju se u 8 i 30, a publika u Batajnici i gledaoci RTS-a videće oko 60 letelica, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme, i obučenost specijalnih jedinica Vojske Srbije. Ono što je najinteresantnije i što svi čkaju da vide je sistem protivvazduhoplovne odbrane FK-3.

Brigadni general Tiosav Janković, komandant 250. raketne brigade za PVD rekao je za RTS da  FK-3 predstavlja značajan doprinos našem sistemu PVO, reč je savremenom raketnom sistemu savremenog dometa koji ima izuzetne taktičko, tehničke karakteristike i borbene mogućnosti.

"Ovaj sistem efikasno uništava avione, helikoptere, krstareće rakete, ali i visokoprecizne projektile vazduh-zemlja velikih brzina, malih dimenzija i malih odraznih površina", naveo je Janković.

Prema njegovim rečima, ima i izuzetnu sposobnost zaštite od elektronskog ometanja, može gađati šest ciljeva u vazdušnom prostoru istovremeno, voditi 12 raketa.

Janković je istakao da najveći napredak predstavlja činjenica da ima veliku zonu uništenja, domet po daljini do 100 kilometara i po visini do 27 kilometara.

"Ako ovo uporedimo sa sistemima koje smo do sada imali u naoružanju, čiji je domet do 20, 25 kilometara, jasno je kako sistem PVO dobija na kvalitetu. Raketni sistem FK-3 donosi moć odvrađanja od ugrožavanja iz vazdušnog prostora, a u slučaju istog ima sposobnost neutralisanja svih pretnji", naveo je brigadni general.

Kako je rekao, dolazak jednog ovakvog sredstva predstavlja veliki izazov za vojsku i snažan moralni podstrek.

"Artireljisko-raketni sistem "Pancir S1" je jedan od najboljih u svojoj klasi, među sistemima malog dometa, ima izuzetne taktičko, tehničke karakteristike, takođe i "Mistral". U paleti zadataka koje "Pancir" izvršava postoji i zadatak neposredne protivvazdušne odbrane, odnosno zaštite raketnih sistema srednjeg i velikog dometa", kaže Janković.

Napomenuo je da postoje svi uslovi da svi naši raketni sistemi funkcionišu uvezano.
Preporučio je posetiocima da pogledaju modernizovane "NEVA M1T" sisteme i "kubm2", strelu 10, mobilna platforma MTU4 sa lanserima šilo, odnosno igla, "ASARS".

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike