Svadbe pod šatrom ponovo u modi, rezervacije i godinu dana unapred

Olivera i Vanja venčali su se u zadužbini Kneza Lazara Hrebeljanovića u Prilipcu, a goste iz celog sveta ugostili su pod otvorenim nebom. Kažu, da bi i oni i gosti bili bezbedniji zbog pandemije.

 

"Prijatelji su došli iz mogu slobodno da kažem iz pola Evrope. Od Nemačke, Holandije, Italije, Grčke", kaže mlada Olivera Božić.

Drago Milivojević od 1987. godine rentira šatre. Od tada ga služi i kamion FAP, prva hladnjača, a nekadašnje zeleno šatorsko krilo, zamenilo je belo. Sam je sve pravio, a da bi se od tog posla moglo skromno i zaraditi pomažu mu sin, snaha, ćerka i zet, a odnedavno i unuk.

"Nekad se davala šatra bez sudova, bez ičega, međutim sad od ukrašavanja, dekoracije po šatri, sudovi su na nivou restorana više klase, tako da nema neke razlike između usluga pod šatorom i usluga po restoranima", rekao je Drago Milivojević iz Skakavaca. 

Po profesiji dekoraterka Milica Vuković kaže da su ove sezone svadbe na otvorenom hit i za veliki broj mladenaca koji žive u inostranstvu, pa i za strance.

 "Cene su drastično različite u zemljama gde sada žive i ovde kod nas. Mislim da je kod nas dosta sve povoljnije", navela je Milica Vuković dekoraterka iz Čačka.

U zavisnosti od zahteva, cena po gostu za šatru je od jednog do dvadeset evra. Neko se odluči za profesionali ketering, ali su u požeškom kraju tom poslu vični i prijatelji domaćina.

"Klasičan srpska kuhinja, ali i ona koja odgovara veganima, vegetarijancima, ma i drugim zdravstvenim potrebama gostiju", istakla je Razumenka Marković iz Požegera

Nekada su se šatre rezervisale dva do tri meseca unapred. Međutim, pandemija je uticala da su već sada mnoge rezervisane za septembar 2022. godine. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар