Suvlasnik „Le Monda“ priznao da je špijunirao francuskog predsednika

Zavijer Niel je rekao da je kao tinejdžer osamdesetih godina radio za ferancusku obaveštajnu službu, u vreme kada se služba zainteresovala za hakovanje, što je tada bila relativno nova tehnika, prenosi Gardijan.

Niel je rekao za parlamentarni TV kanal da je hakovao brojne mobilne telefone, uključujući i telefon tadašnjeg predsednika, Fransoa Miterana.

"Godine 1986. bio sam u novinama zbog provale u podatke o mobilnim telefonima u Francuskoj, uključujući podatke predsednika Miterana", rekao je Niel.

Priznao je, takođe, da je jedan od njegovih operativnih ciljeva bio i državni sekretar Ministarstva za bezbednost Robert Pendro za vreme Žaka Širaka.

"Nisam bio u tajnim službama, bio sam, kako bi se to moglo nazvati, počasni agent", izjavio je Neil.

Naveo je da je "koketirao sa nelegalnim" tokom tinejdžerskih dana.

Nakon što je kao sedamnaestogodišnjak napustio školu, policija ga je pozvala na razgovor pošto je pokušao da hakuje dekodere plaćenih kanala Kanala+, sa namerom da proda kodove.

"Oni su rekli: ‘Ovo je sjajno, piraterija nije toliko ozbiljna, ali ti radiš nešto interesantno. Rekli su da mi mladi ulazimo na računarske lokacije sa osetljivim podacima i predložili su da oformimo grupu mladih ljudi, nastavimo dalje i pomognemo im da ih bolje razumeju’", rekao je Niel.

Radili su to, kako je napomenuo, za sebe iz zabave, a zatim bi prosledili informacije.

Nielovo bogatstvo procenjuje se na osam milijardi evra, i na listi najbogatijih Francuza nalazi se na 21. mestu.

Nejl je sa partnerima kupio Le Mond 2010. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike