Sutra međunarodna konferencija na 20. godišnjicu ubistva 16 radnika RTS-a

Međunarodnu konferenciju „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“ organizovaće Udruženje novinara Srbije (UNS) i Radio-televizija Srbije (RTS), 22. i 23. aprila, na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja zgrade RTS-a kada je ubijeno 16 radnika te televizije.

Konferencija će biti održana u Dečijem kulturnom centru u Beogradu, saopštio je UNS.“Konferencija se održava par nedelja pošto je vrh nekadašnje Državne bezbednosti osuđen za ubistvo Slavka Ćuruvije, što je prva presuda za ubistvo novinara u Srbiji. Održava se i u vreme sve većih pritisaka na novinare i kod nas i u svetu. NATO bombardovanje RTS-a bio je presedan koji je otvorio vrata za napade na druge medije u zonama konflikata širom sveta“, navode iz UNS-a.

Podsećaju, u saopštenju, da radnici RTS-a nisu bili jedine žrtve rata za Kosovo. U maju 1999, troje kineskih novinara ubijeno je u bombardovanju kineske ambasade u Beogradu, a najmanje 14 srpskih i albanskih novinara su oteti i ubijeni između 1998. i 2000. godine na Kosovu. Za ova ubistva niko još nije odgovarao.

Na otvaranju konferencije, 22. aprila, govoriće novinar RTS-a koji je vodio Vesti 23. aprila u 2.00 časova u vreme bombardovanja te televizije Boban Kovačević, brat ubijenog Siniše Medića Miroslav, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Prvog dana konferencije govoriće i članica Komisije za istraživanje ubistava novinara Ljiljana Smajlović, zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara Džeremi Dir, predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov, istraživački novinar i suosnivač „The Intercept“ Džeremi Skejhil, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komemoracija medijskim radnicima koji su poginuli u NATO agresiji biće održana u 20.30 časova kod spomenika „Zašto?“.

Na prvom panelu, drugog dana konferencije u utorak, 23. aprila, pod nazivom „Ratni život: Izveštavanje tokom NATO bombardovanja“ govoriće šef Medija centra u Prištini 1999. i pomoćnik generalnog direktora RTS-a Milivoje Mihajlović, reporterka lista „Marianne“ ’90-ih i glavna urednica „Causeur“ Elizabet Levi, saradnik „CNN World Report“ ’90-ih i reporter „Figaro magazina“ Oleg Dmitriev.

U tom panelu govoreće i reporter „Figaro magazina“ ’90-ih i istoričar i publicista iz Pariza Viktor Lupan, kao i reporter ruskih medija za Balkan ’90-ih i predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov. Moderator panela „Ratni život: Izveštavanje tokom NATO bombardovanja“ je dopisnik agencije „Frans Pres“ sa Kosova tokom bombardovanja i predsednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić.

Tema drugog panela koji će voditi urednik portala RTS-a Zoran Stanojević je „Propaganda 1999-2019: Šta smo naučili?“. Na njemu će govoriti Ljiljana Smajlović, predsednica Suda časti UNS-a i urednica „Evropljanina“ 1999. godine, novinar iz Lozane Slobodan Despot, istraživački novinar i suosnivač „The Intercept“ Džeremi Skejhil, istraživački novinar i urednik „Brave New Europe“ u Berlinu Metju D. Rouz, kao i zamenik dekana Fakulteta za komunikacije, medije i dizajn iz Moskve Dimitrij Šelukin.

Na trećem panelu pod nazivom „Pretnje i izazovi za novinare danas“ govoriće novinarka u crnogorskom listu „Vijesti“ Olivera Lakić, sin ubijenog novinara „Večernjih novosti“ Milana Pantića i predstavnik MUP-a u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara Nemanja Pantić.

Na ovom panelu govoriće u ime Međunarodne federacije novinara Alberto Fernandez, generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez, glavni urednik Raša tudej iz Moskve Aleksej Nikolov, kao i koordinatorka Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) Gulnoza Said. Moderator panela „Pretnje i izazovi za novinare danas“ je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike