Sutra drugi krug lokalnih izbora u 21 opštini na KiM

Drugi krug izbora biće održan u Đakovici, Glogovcu, Gnjilanu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kosovom Polju, Kamenici, Obiliću, Orahovcu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Štimlju, Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku, Mamuši i Klokotu.

U Klokotu su kandidati za predsednika Vladan Bogdanović iz Srpske liste i Strahinja Spasić iz GI Srpska narodna sloga.

Na KiM ima 38 opština, a u prvom krugu predsednici su izabrani u 17, uključujući devet sa srpskom većinom. To su Gračanica, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, Štrpce, Parteš, Novo Brdo i Ranilug.

Vladajući pokret Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija u drugom krugu izbora imaće kandidate u 12 opština.

Nakon prvog kruga glasanja Samoopredeljenje je treća stranka po ukupnom broju osvojenih odborničkih mesta u lokalnim skupštinama.

Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova, dve najjače opozicione stranke u kosovskom parlamentu, osvojile su najviše, po 206 odbornika u 28 opština i kojima albanska i druge nesrpske zajednice čine većinu.

U deset opština sa srpskom većinom najviše odbornika osvojila je Srpska lista, ukupno 147, a u pojedinim sredinama, poput Leposavića i Raniluga, u skupštinama biće samo njenih odbornika.

Pokret Samoopredeljenje obezbedio je 193 odborničkih mesta u skupštinama 28 opština.

Najviše odbornika dobio je u Kosovskoj Kamenici, Prištini I Prizrenu, ali bez ubedljive većine u skupštinama tih opština.

Alijansa za budućnost Kosova (ABK) dobila je ukupno 120 odbornika, Socijaldemokratska inicijativa (NISMA) 21 mandat, Alijansa novo Kosovo imaće osam odbornika, dok će nezavisna lista Bekim Jašari u Srbici imati 10 mesta.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар