Sutra 15. godišnjica od ubistva Zorana Đinđića

Sutra, 12. marta, navršava se 15 godina od kada je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić ubijen ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Zbog organizovanja ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant „crvenih beretki“ Milorad Ulemek.

Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik.

Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije. Vlada na čijem je čelu bio, izabrana je 25. januara 2001. godine.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije Đinđić je rekao da je dobio mandat ne da vlada, već da menja.

Đinđić je jedan od osnivača DS-a u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS.

Đinđić je bio prvi, posle 1945. godine, nekomunistički gradonačelnik Beograda, izabran u februaru 1997. kao kandidat koalicije „Zajedno“. S te dužnosti je smenjen sedam meseci kasnije, na zahtev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

Porodica i rukovodstvo DS-a zajedno sa članovima, prijateljima i poštovaocima sutra će položiti vence i cveće na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održano finalno takmičenje u besedništvu „Besede u Zoranovu čast“, koje DS organizuje trinaesti put zajedno sa Fondacijom dr Zoran Đinđić.

Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu „Šetnju za Zorana“. Planirana trasa šetnje je Simina ulica – Terazije – dvorište Vlade Srbije – Aleja zaslužnih građana.

Članovi Vlade Srbije položiće venac na spomen ploču u dvorištu Vlade, a u Domu omladine biće predstavljena knjiga „Portret političara u mladosti“ u kojoj autor Dragan Lakićević Lakas prikazuje karijeru Zorana Đinđića od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike