Sušara kao pomoć povratničkim porodicama u Osojanu

U sušari može da se prerađuje mnogo toga. Voće, povrće, lekovito bilje. Predrag Zakić iz Šaljinovice obrađuje deset hektara zemljišta. Ove godine posejao je crni luk.

"Hektar i po sam posejao, dobro je rodilo, kakav će biti plasman, videćemo. Inače, zbog niskih cena, nije isplativo sejati pšenicu i kukuruz", navodi Predrag Zakić.

Luk je dobrog kvaliteta. Zakić je zabrinut zbog plasmana. Ako ga ne proda u sirovom stanju, biće mu ponuđena prerada u sušari.

"Imaće još ovakvih projekata, sušara i hladnjača i drugih postrojenja. Time omogućujemo ljudima da ostanu ovde", naveo je Zoran Bojović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Čedomir Perović navodi da će uz pomoć sušare izbaciti novi proizvod na tržištu  – sušenu šljivu.

Sušara je kapaciteta 800 kilograma na dan.

Mališa Đurić, predsednik privremenog organa opštine Istok navodi da se tu može zaposliti pet do deset ljudi.

Sušara je i poziv poljoprivrednicima da zasade nove kulture, da se okrenu profitabilnijoj poljoprivredi. Tim putem kreće sedam porodica iz Goraždevca. Njima su stigle sadnice jagoda.

Mladen Stevanović sa suprugom i četvoro dece planira sadnju jagode na 20 ari.

"Ove godine ćemo je zasaditi, pa ćemo da vidimo šta ćemo sledeće godine ukoliko prodaja bude dobra. Mislim da će se na ovako manjoj površini više isplatiti nego kukuruz i pšenica", navodi Stevanović.

Sadnice jagoda, u vrednosti od 10.000 evra, za sedam porodica u Goraždevcu obezbedila je opština Šabac.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike