Sukobi uoči otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu, ubijena 52 Palestinca

Prema podacima ministarstva, među mrtvima je i šestoro dece mlađih od 18 godina.

Sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka razornog rata u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela 2014, prenosi Rojters.

AP je ranije javio da su iz vatrenog oružja pogođene dve osobe.

Britanska agencija izvestila je da su se demonstranti okupili duž granice, na vrhuncu šestonedeljnih protesta protiv blokade granice i otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu.

Izraelske snage su, prema navodima svedoka, ispalile i suzavac na demonstrante koji su se smestili u šatorima kod granične ograde.

Novinar AP je izvestio da su izraelske snage pogodile u noge dvojicu Palestinaca kod ograde, a da su se već okupile stotine ljudi na oko 150 metara od granične ograde.

Izraelska vojska je saopštila da je postavila nekoliko bezbednosnih linija na granici u Pojasu Gaze u slučaju da Palestinci uspeju da probiju ogradu.

Potpukovnik Džonatan Konrikus rekao je da su izraelske snage "veoma ojačane" duž prvih linija granične ograde, ali i da su dodatne linije odbrane stacionirane unutar izraelskih opština i između njih, kako bi odbranili civile u slučaju da dođe do probijanja ograde, preneo je AP.

"Čak i ako ograda pude srušena, moći ćemo da zaštitimo izraelske civile od pokušaja da budu kidapovani ili masakrirani", rekao je Konrikus.

Poziv na "Veliki marš povratka" 

Agencija navodi da se očekuje da protesti eskaliraju tokom dana, na 70. godišnjicu osnivanja Izraela, a da se širom Pojasa Gaze sa zvučnika na džamijama pozivaju Palestinci da se pridruže takozvanom "Velikom maršu povratka".

Ranije danas, izraelska vojska je ispustila pamflete na kojima je saopštila da će "reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbednosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu", preneo je AP.

Taj protest je, inače, deo kampanje rušenja blokade granice Izraela sa Pojasom Gaze koja traje već 11 godina, ali i protest protiv današnjeg otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Palestinci se tome oštro protive, jer istočni Jerusalim vide kao prestonicu svoje buduće države.

Većina učesnika protesta su potomci izbeglica ili izbeglice koje su proterane u Pojas Gaze tokom rata na Bliskom istoku 1948, nakon formiranja Izraela kao države.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike