Sudan – vojska uhapsila većinu ministara, premijer u kućnom pritvoru

Ministarstvo informisanja Sudana je saopštilo da su vojne snage uhapsile civilne članove kolektivnog organa koji upravlja Sudanom, kao i članove vlade i da su ih odveli na nepoznatu lokaciju.

Vojska je i dalje nije oglasila, a sudanska državna televizija emituje redovni program.

Očevici Rojtersa navode da se na ulicama glavnog grada Kartuma nalaze pripadnici vojske, kao i paravojne organizacije, koja je pod kontrolom vlade.

Sudan se nalazi na ivici sukoba otkako je prošlog meseca državni udar koji je propao izazvao međusobne optužbe vojnih i civilnih grupa koje bi trebalo da dele vlast nakon smene nekadašnjeg predsednika Omara al Bašira.

Tridesetogodišnja vladavina Bašira je okončana 2019. godine nakon višemesečnih uličnih protesta. Nakon njegove smene je dogovoreno da Sudan izađe iz izolacije, kao i da će se izbori održati do kraja 2023. godine.

Kako prenosi Al Arabija, aerodrom u Kartumu je zatvoren, a svi međunarodni letovi su otkazani.

Neimenovani izvori Al Hadata navode da je premijer Abdala Hamdok u kućnom pritvoru, dok su uhapšena četiri člana vlade, civilni član kolektivnog organa i nekoliko pokrajinskih guvernera i lidera stranaka.

Rojters prenosi da je uhapšen i Hamdokov savetnik za medije.

Sudanska asocijacija profesionalaca, organizacija koja je predvodila smenu predsednika Bašira, pozvala je sve koji je podržavaju na mobilizaciju nakon hapšenja članova vlade.

"Pozivamo ljude da izađu na ulice i da ih okupiraju, da zatvore sve puteve barikadama, da organizuju generalni štrajk i da ne sarađuju sa pučistima i da im se suprotstave građanskom neposlušnošću", navodi se u saopštenju asocijacije. 

Tenzije rastu od početka oktobra, kada su koalicija pobunjeničkih grupa i političkih partija sklopile savez sa vojskom i pozvale na raspuštanje civilne vlasti.

Prošle nedelje je nekoliko ministara učestvovalo u velikim protestima u Kartumu i drugim gradovima protiv uvođenja vojne vlasti. Pre toga je vojni vođa kolektivnog organa vlasti potvrdio da je posvećen tranziciji. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар