Sud u Strazburu presudio protiv Hrvatske u slučaju smrti tri migranta

Migranti su poginuli u požaru koji je izbio u podrumskim prostorijama Policijske stanice Bajakovo, koja je u to vreme bila centar za zadržavanje ilegalnih migranata, prenosi Indeks.

Tužbu je podneo jedini preživeli migrant Abdeljalil Daraibou, koji je u trenutku požara bio pritvoren zajedno s preminulom trojicom.

On je, kako se navodi u presudi, pretrpeo teže telesne povrede.

Sud je utvrdio da su policijska stanica i njeno osoblje bili loše pripremljeni za slučaj izbijanja požara te da je niz pitanja ostalo bez odgovora uprkos brzom otvaranju istrage.

"Posebno je bilo nedostataka u pretraživanju i praćenju pritvorenika, koji su očito uspeli da zadrže upaljač za cigarete i zapale posteljinu kada ih niko nije čuvao", navodi se u obrazloženju presude.

Kako se ističe, hrvatske vlasti nisu ispitale veoma ozbiljne optužbe podnosioca zahteva, odnosno nije bilo nikakvih pokušaja da se utvrdi jesu li postojali širi institucionalni nedostaci koji bi mogli sprečiti sličnu tragediju u budućnosti.

Daraibou, koji je podneo tužbu, marokanski je državljanin.

Ovo je već druga presuda protiv Hrvatske na sudu u Strazburu zbog postupanja s migrantima.

Naime, u novembru 2017. godine šestogodišnja devojčica Madina iz Avganistana smrtno je stradala u naletu voza.

Ona je sa majkom i porodicom bila u grupi migranata koji su s područja opštine Šid u Srbiji pokušavali da uđu na teritoriju Hrvatske tako što su hodali pored železničke pruge.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska u tom slučaju napravila ozbiljne propuste i da porodici devojčice treba da isplati odštetu od 40.000 evra zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike