Sud u Hagu utvrdio da je malezijski avion oboren raketom lansiranom iz Donjecka

Sud je naveo da je Rusija imala potpunu kontrolu nad proruskim snagama na tom području u vreme kada je avion oboren, preneo je Rojters.

"Od polovine maja 2014. Rusija je imala takozvanu opštu kontrolu nad Narodnom Republikom Donjeck", rekao je predsedavajući sudija Hendrik Stenhuis misleći na region gde je avion oboren 17. jula 2014. godine.

Rođaci poginulih na letu MH17 okupili su se u holandskoj sudnici pred izricanje presuda trojici optuženih Rusa i jednom Ukrajincu, preneo je AP.

Presuda je doneta posle više od osam godina nakon što je pogođen "boing 777" koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur 17. jula 2014. kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Niko od osumnjičenih se nije pojavio na suđenju koje je počelo u martu 2020. i ako budu osuđeni, malo je verovatno da će u skorije vreme odslužiti kaznu.

Sudi se trojici državljana Rusije Igoru Girkinu, Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Ukrajincu Leonidu Harčenku, preneo je Sputnjik.

Pulatova na sudu zastupa međunarodna advokatska grupa, dok se ostalima osumnjičenima sudi u odsustvu.

Dana 8. juna 2021. godine počelo je razmatranje predmeta u meritumu.

U optužnici holandskog tužilaštva od decembra 2021. godine traži se da se sva četvorica optuženih osude na doživotnu robiju zbog organizovanog uništavanja aviona, koje je dovelo do pogibije 298 ljudi i ubistva putnika koji su se nalazili u avionu.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini.

Ukrajinske vlasti odbile su da dostave podatke sa svojih radara, a SAD nisu dostavile istrazi satelitske snimke, gde se, kako tvrde, vidi trenutak lansiranja rakete.

Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za medunarođne putničke avione.

Kako je izjavljivao zamenik generalnog tužioca Rusije Nikolaj Viničenko, ruska strana predala je Holandiji ne samo podatke sa ruskih radara, već i dokumenta koja svedoče da je raketa "Buk", koja je oborila avion, pripadala Ukrajini i lansirana sa teritorije pod kontrolom Kijeva, ali su istražitelji ignorisali tu informaciju.

Tužioci i osumnjičeni imaju dve nedelje da podnesu žalbu.

Ruski MSP: Daćemo komentar nakon što proučimo odluku holandskog suda 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će ispitati mišljenje holandskog suda.

"Proučićemo ovu odluku, jer je u svim ovim pitanjima bitna svaka nijansa. Kada proučimo dokument, verovatno ćemo biti spremni da damo komentar", rekao je na brifingu u Moskvi zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev, preneo je Rojters.

Okružni sud u Hagu presudio je ranije danas da je avion Malejža erlajnsa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine oboren raketom lansiranom iz protivvazdušnog sistema "Buk", iz polja kod Pervomajska, Donjecka oblast, saopštio je sudija Hendrik Stenhuis.

Sud je naveo da je Rusija imala potpunu kontrolu nad proruskim snagama na tom području u vreme kada je avion oboren.

Presuda je doneta posle više od osam godina nakon što je pogođen Boing 777 koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur 17. jula 2014. kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike