Sud ponovo izdvojio sporne dokaze u slučaju ubistva Ćuruvije

Sud smatra da pomenuti diskovi nisu pribavljeni na zakonit način, jer ne postoji policijska potvrda o njihovom oduzimanju od teleoperatera.

Na disketama se navodno nalaze podaci sa baznih stanica u okolini Svetogorske ulice u Beogradu, gde je izvršeno ubistvo, a koji bi, prema tvrđenjima tužilaštva, mogli da potvrde da je postojala komunikacija mobilnim telefonima izmedu okrivljenih u vreme ubistva.

Istu odluku Specijalni sud je na predlog odbrane bio doneo i 24. aprila, ali ju je Apelacioni sud ukinuo usvojivši žalbu tužilaštva i naloživši ponovno odlučivanje.

Tužilaštvo ponovo ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

U predmetu se već nalazi 30 diskova za koje je izdata potvrda o oduzimanju.

Sud je danas samo saopštio svoju odluku, a nastavak suđenja zakazao za 4. jul.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef brogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Romić su od jula u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike