Sud odbio da Darka Eleza izruči BiH

Viši sud je utvrdio da nisu ispunjene sve pretpostavke za izručenje Darka Eleza (40) Bosni i Hercegovini.

Precizira u saopštenju da je u prvom stavu rešenja suda utvrđeno da pretpostavke za neka krivična dela jesu ispunjene, dok u drugom stavu utvrđuje da za drugi niz krivičnih dela nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, zbog čega se molba odbija.

Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sud u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rešenja, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Elezu je nedavno ekstradicioni pritvor produžen zbog opasnosti od bekstva.

Molbom Ministarstva pravde BiH traži se izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnog dela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je nakon hapšenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i druga krivična dela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopštenju.

Lokalni mediji su preneli da je reč o ubistvima – vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika nočnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo BiH tvrdi da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih dela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez, koji je uhapšen u Beogradu po poternici Interpola Sarajevo.

Eleza tužilaštvo takođe traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena u od 2005. do 2009. godine.

Ministarstvo pravde Srbije primilo 22. decembra originalnu molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Eleza, koje su prosleđene sudu na odlučivanje o ispunjenosti uslova za izručenje.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu. On ima pasoše i Srbije i BIH.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar