Studenti žele da se vrate u amfiteatre

Studenti pre svega žele da se vrate u amfiteatre i klasičnom načinu studiranja, ali tu su i pitanja na koja konstantno ukazuju.

"Naravno, potreba za poboljšanjem studentskog standarda i smanjenje školarina – to su univerzalni zahtevi koji studenti uvek imaju. Mi smo tu da im kao studentski predstavnici uvek izađemo u susret, saslušamo sve njihove probleme i pokušamo na najefikasniji mogući način da ih rešimo", kaže student prorektor Univerziteta u Novom Sadu Igor Knežević.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Ana Grčić ističe da je cilj da se približe uslova studiranja na svim fakultetima, kako studenti ne bi trpeli zbog razlika.

Ministarstvo omladine i sporta želi da podrži što veći broj akademaca, pa će povećati i iznos i broj stipendija.

"I u 2022. imaćemo rekordan broj od 1.550 stipendija i sada već rekornih 32.000 dinara mesečno kao vrednost stipendije. Na taj način želimo da podstaknemo mlade ljude. Želimo da podstaknemo porodice i studente, želimo da pošaljemo snažnu poruku roditeljima da su oni istinski heroji i da su izveli svoju decu na pravi put, a studentima da se zalaganje, trud i odricanje itekako isplati, a da smo mi tu da samo podstaknemo njihovo dalje usavršavanje", kaže ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Akademci i sami organizuju seminare i takmičenja. Takmičenje iz programiranja organizuje Udruženje studenata tehnike Evrope.

"To je intenzivno studentsko, programersko takmičenje na polju veštačke inteligencije. Imaćemo 16 timova od po tri iličetiri člana, koji će imati na raspolaganju dvadeset časova da dizajniraju inteligentnog, funkcionalnog bota", navodi član Udruženja studenata tehnike "BEST Beograd" Milica Stojić.

Prijavanje je do nedelje, a samo takmičenje u prvoj polovini decembra.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар