Studenti u prazničnom raspoloženju – prazne stolice u čitaonicama čekaju jun da budu zagrejane

Redove ispred Narodne biblioteke sve do fontane, pamte oni koju su nekada još od 7 sati strpljivo čekali da zauzmu svoje mesto. Jutros u 9 – praznih skoro 600 mesta. Izgleda da je za mnoge studente i dalje praznik. 

Oni koji su tu, kažu da u čitaonici imaju mir.

"Dolazim u čitaonicu zato što mi odgovara atmosfera, prijatno je, koliko god ljudi da ima, ne smeta mi i mogu da se fokusiram. Inače spremam specijalistički ispit iz medicine, lekar sam, kod kuće imam malo dete, pa mi ovde dosta znači da učim", kaže jedna studentkinja.

U Narodnoj biblioteci se mogu pohvaliti jedinstvenom kolekcijom knjiga pa čak i minijaturnim, veličine do 90 milimetara. Kada bi se pravila statistika, za svakok stanovnika Srbije ovde ima bar po jedna knjiga, ukupno sedam miliona knjiga.

"Narodna biblioteka je nacionalna biblioteka Srbije i ima oko pet miliona jedinica bibliotičke građe i negde oko dva miliona knjiga. Mi smo i depozitna biblioteka i čuvamo sve što se od 1832, kad je biblioteka osnovana, sve što se štampalo na teritoriji Srbije i od 2011. sve što se izdavalo na teritoriji Republike Srbije", kaže Slađana Stojaković, načelnica odeljenja za pružanje usluga korisnicima.

U Univerzitetskoj biblioteci atmosfera je radna, podvlači se svaki pasus. Dok se uči, nema šale, zahteva se potpuna tišina.

"To je i sada, naročito pre ispitnih rokova, to su neki posebni trenuci, onda ne možete dođi do mesta, a mi smo malo unapredili taj sistem rezervacije i evidencije mesta, da studentima bude lakše", kaže Aleksandar Jerkov, direktor Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".

Učenje u čitaonici podrazumeva i nekoliko šoljica kafe u pauzama. Tako se sklapaju prijateljstva i najlakše se sazna kako položiti ispit kod strogog profesora. Za sada, ove prazne stolice čekaju jun da budu ponovo zagrejane.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike