Studenti iz ‘Udruženja 1 od 5 miliona’ pozvali direktora RTS da govori na sledećem protestu

Foto: Beta / Luka Filipović

Studenti iz Udruženja „#1 od 5 miliona“ predali su danas RTS-u pismo sa zahtevom da njihovi predstavnici budu pozvani u neku od informativnih emisija, ili da direktor te RTV-kuće Dragan Bujošević i urednica i novinarka Olivera Jovićević gostuju i snime neku od emisija na protestima koji se već godinu dana svake subote organizuju u Beogradu.

Predstavnica Udruženja „#1 od 5 miliona“ Valentina Reković rekla je novinarima ispred ulaza u zgradu RTS da pismo studenata nije zahtev, već „podsećanje RTS-u da treba da radi svoj posao, i da poštuje zakon“.

„Pošto je u poslednje vreme stvorena slika u javnosti da se RTS otvara, s obzirom na gostovanje rektorke Beogradskog univerziteta (Ivanke Popović) koja je govorila o plagijatu (ministra Siniše Malog), došli smo da podsetimo da se to ne bi desilo da studenti nisu blokirali Rektorat. RTS nikada nije pozvao nijednog studenta da o tome govori u informativnom programu, a kada su izveštavali o blokadi Rektorata, snimali su ga kada u njemu nije bilo studenata“, kazala je Reković.

Ona je rekla da je tokom izveštavanja o poslednjoj protestnoj šetnji u Beogradu „RTS javio samo da studenti iz Udruženja neće više proteste prijavljivati policiji, što stvara pogrešnu sliku u javnosti“.

„U proteklih godinu dana na protestima je 10.000 do 50.000 ljudi desetak puta prošetalo pored zgrade RTS-a. Da li smo svi mi građani drugog reda pa da se o tome ne izveštava?“, pitala je Reković.

Predstavnica studenata iz Udruženja „#1 od 5 miliona“ Tea Vukadin rekla je novinarima da je danas upućen pisani poziv direktoru RTS Draganu Bujoševiću i Oliveri Jovićević da budu govornici na sledećem protestu „#1 od 5 miliona“.

„Ovo je poziv za Dragana Bujoševića da nam kaže kako je bilo biti prijatelj sa Slavkom Ćuruvijom, kako je bilo pisati recenziju za ‘Nenasilnu borbu u 50 tačaka’ Srđe Popovića, a kako je sedeti sada sa Aleksandrom Vučićem. Želimo da dođe na Plato (kod Filozofskog fakulteta) i da nam ispriča sve to“, rekla je Vukadin.

Ona je podsetila da će 8. decembra biti tačno godinu dana kako se svake subote održavaju protesti protiv vlasti uz povorke kroz centar Beograda i da bi zato predstavnici studenata trebalo da govore na javnom servisu.

„Ovo nije zahtev, to je njihova dužnost: da poštuju Zakon o javnom informisanju“, kazala je Vukadin.

Prvi protest u Srbiji održan je 7. decembra u Kruševcu povodom prebijanja tadašnjeg lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Protesti su potom u Beogradu, a zatim u stotinak mesta širom Srbije, dobili naziv „#1 od 5 miliona“ po izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da opozicija i građani „mogu da šetaju do mile volje, a da on nijedan zahtev nikada neće ispuniti, makar da se skupi i pet miliona“, dok promene mogu da očekuju tek ako ga smene na izborima.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike