Studenti iz SAD upoznaju zdravstveni sistem Srbije

Tokom programa u Beogradu američki studenti se upoznaju se sa jezikom, kulturom, novijom istorijom, zdravstvenim sistemom, sa posebnim osvrtom na izazove u oblasti mentalnog i javnog zdravlja.

"Obilazili smo bolnice, razgovarali smo sa antropolozima, lekatima, slušali o njihovom iskustuvu i o tome kako generalno pomažu narodu", kaže Adam Strigin.

"Dobro smo se zabavili, naučila sam mnogo o ovom regionu, o kojem nisma ništa znala pre nego što sam ovde došla", rekla je Džastina Pohora.

Piter Lok, profesor i direktor letnje škole u Beogradu, objašnjava da je za studente to šansa da se upoznaju sa zdravsrvenim sistemom i zdravstvenom negom koja je specifična u ovom regionu.

"Da bismo ih pripremili za posao lekara, posao međunarodnih odnosa, nevladinim i humanitarnim organizacijama i uopšte za prakse u ustanovama javnog zdravlja", dodaje Lok.

Na ovom poslu ukluljeni su Filološki, Medicinski i Fakultet političkih nauka.

"Kolege sa mog isntituta i ja se trudimo da im na najbolji način prezentujemo ne samo predavanjima već ih vodimo i na terenske posete da vide kako izgleda dom zdravlja, što njima izuzeno interesantno jer neku sličnu instituciju nemaju i naravno jednu bolnicu što je Bežanijska kosa", navodi Bojana Matejić sa Medicinskog fakulteta.

Rektorka Univeziteta u Beogradu Ivanka Popopović očekuje da će predstavnici Medicinskog fakulteta ići u jednu uzvratnu posetu Univerzitetu Notvestern, njihovom Medicinskom fakultetu. Smatra da će se saradnja širiti.

Mnogi studenti su prvi put izvan SAD. Sledeće nedelje, po završetku boravka u Beogradu, odlaze za Sarajevo.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike