Studenica – restauracija fresaka vanvremenske svetinje Nemanjića

Da kulturno-istorijske vrednosti iz vremena velikog župana Stefana Nemanje i njegovog sina Save u kompleksu Studenice budu očuvane, brinu naši baštinari. Privode kraju radove na kompoziciji "Krštenje Isusa Hrista", "Preobražanje" i ktitotorskoj kompoziciji "Svetog Simeona Nemanje". 

 "To su najstarije freske-prvobitne freske koje se nalaze u crkvi i pripadaju vremenu 13. veka. Sredstva za radove izdvojila je Vlada Srbije i ona se realizuju preko Ministarstva kulture uz neprekidan nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i njegovih stručnjaka", kazala je mr Stojanaka Samardžić, slikar-konzervator, rukovodilac projekta i konzervatorski nadzor.

U predvorju Nemanjine Bogorodičine crkve uklesan je natpis iz 1208. godine iz Bogosluženja "Zavoleh krasotu doma tvoga". Tu lepotu slikarstva koje je bilo znatno oštećeno na površini od sto kvadratnih metara fresaka restauriraju stručnjaci spomeničke baštine. 

"To što je najvrednije da ne propadne, što je najvažnije na tome se radi i tako doživljavamo jednu obostranu radost. Molimo se Bogu i služimo ono za šta je Nemanja ovo i napravio. Prvenstveno manastir i hram veliki a sa druge strane, lepota se održava aktivno" ističe dr Tihon Rakićević-arhimandrit i iguman manastira Studenica.

Do sada je za 15 leta konzervirano i restaurirano 60 odsto celokupnog živopisa Bogorodičinog hrama, vanvremenske svetinje koja to itekako zavređuje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar