Štrudla je opet u modi

Pre dvadesetak godina, štrudla je bila skoro zaboravljen kolač koji su Dolovke ponovo popularisale i  napravile svoj zaštićeni brend. Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovala su uglavnom udruženja iz Južnog Banata, ali i iz Vrnjačke Banje, gde se štrudla pravi na malo drugačiji način, od lisnatog testa.

Leposava Strugarević iz Vrnjačke Banje otkriva: "Razvlačim domaće lisnato testo, nije u kiselom, više liče na pite, ali su ukusne."
"Najviše se spremaju štrudle sa makom, sa orasima, višnjama, rogačom, mada to manje, sa jabukama, pa čak I slane," kaže Snežana Babić iz Banatskog Novog Sela.

 Snežana Cvetković iz Kovina pravi štrudlu sa  jajima, sirom, ajvarom ili ljutenicom. "Zamislili smo da to bude nešto različito od onih jednostavnih štrudli,"kaže ona.
Štrudlijada je nastala 2000. godine,  u želji da se napravi nešto lepo i veselo u selu, što će ujedno negovati tradiciju. To potvrđuje i Dragana Marić, predsednica udruženja "Dolovke".  "Ranije, kada su ljudi išli na njive, po polju radili, mnogo su pravili štrudle zato što je to  kolač koji zasiti.Sada toga nema pa smo htele da ga otrgnemo od zaborava,"ističe ona.

Za mlade domaćice, koje još uvek ne prave štrudle, evo recepta! Umesiti brašno, vodu, kvasac, šećer, malo ulja i soli,  filovati  sa 200 grama maka ili drugog nadeva.
 "Zakuva se mak sa mlekom, može i da se pari,  kad se ohladi razvuče se testo i filuje se. Treba da bude ista razmera testa i fila," preporučuje Katica Smiljković iz Dolova. 

Uz štrudle, članice Udruženja izložile su i ručne radove. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su folklorno društvo i tamburaši.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар