Stroža kontrola uređaja sa freonom, prespora ili neophodna?

Uvoznici i izvoznici rashladnih uređaja razumeju zakonsku proceduru, ali kažu, imaju i hitne narudžbe koje gube jer im kasne dozvole, a i svaki dan ležarine robe na carini košta. Nadležni objašnjavaju da je njihovo Ministrstvo za zaštitu zivotne sredine novo, formirano je u junu, a posla je puno.

"Na samom poetku je ministar izdavao, odnosno potpisivao sva dokumenta, sve akte i dozvole, rešenja i ostalo i to je trajalo nekih mesec dana kada je došlo do blagog zastoja. Međutim, nakon toga je pomoćnik ministra dobio ovlašćenje, tako da je procedura sada mnogo brža", ističe Bojana Đurović iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

I u Upravi Carina kažu da postupaju po zakonu i evropskim propisima i da ti aparati mogu preko granice samo uz dozvole i potvde resornog ministarstva.

"Carinska služba ne izdaje dozvole već samo proverava da li su one pribavljene i priložene uz ostalu dokumentaciju, a ukoliko jesu – postupak se efikasno i brzo sprovodi, bez ikakvog zadržavanja", poručuju iz Uprave carina.

U Udruženju potrošača ističu da su neke vrste freona zabranjene, ne samo u Evropskoj uniji, već i kod nas i da kontrola mora biti rigorozna.

"Potpuno razumem uvoznike ali dajemo punu podršku i saglasnost ministru da bez te saglasnosti, bez dobre provere, ne može ni jedan frižider ,ni jedan zamrzivač, ni jedna klima uređaj da uđe u Srbiju. I ne moženmo da dozvolimo da neko prazni magacine prodajući nama neekološke freone koji su odavno zabranjeni", ukazuje Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

U resornom ministrstvu podsećaju da dozvole važe samo za tekuću godinu, do 31. decembra. Savetuju uvoznike i izvoznike tih uređaja, da ranije uđu u proceduru njihove obnove.

"Ukoliko imaju jasan plan o uvozima u toku godine oni mogu da nam uz zahtev dostave listu sa svim tim uređajima koji će sadržati tačne oznake, vrste freona i ta lista će ići uz dozvolu i moći će da iskoriste tu dozvolu do kraja godine za više isporuka, za sve te uređaje koji su na listi", navodi Bojana Đurović.

Inače, poneki frižider i zamrzivač zabranjenom vrstom freona, stari dve decenije i više može se naći u nekim domaćinstvima, ali nadležni tvrde da ih na srpskom tržištu u prodaji odavno nema.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike