Stravični slučajevi porodičnog nasilja – šta može da uradi centar za socijalni rad

U čačansku bolnicu sa teškim telesnim povredama u ponedeljak je primljena tridesetogodišnja žena iz sela Zablaće, u okolini Čačka, koja je pretrpela težak oblik porodičnog nasilja. Povređena žena i dalje na odeljenju intezivne nege u Čačaku.

Prethodno, sredinom juna, u istom selu, u porodičnom nasilju povređeni su majka i sin, a otac je posle napada izvršio samoubistvo.

Zaštitnik građana je, na osnovu medijskih napisa da je pretučena žena nekoliko puta prijavljivala porodično nasilje, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada – Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva unutrašnjih poslova i Opšte bolnice u Čačku.

Branimirka Radosavčević, direktorka Centra za socijalni rad u Čačku za RTS je rekla da u brutalnim slučajevima porodičnog nasilja postoji medijska i zainteresovanost javnosti da se što više sazna  ali da Centar ne može da uključuje javnost u porodične odnose.

"Centar za socijalni rad, vršeći svoju funkciju, kao organ starateljstva, koji ima nadležnost da zaštiti porodicu i sve njene članove, mora da poštuje zakon – ne može da uključuje javnost u porodično odnose", kaže Radosavčevićeva.

Dodaje da kada Centar primi prijavu o nasilju, ukoliko je reč o slučaju koji zahteva neodložnu intervenciju, prijava se prema tome i organizuje u Centru.

"U takvim slučajemi se izlazi na teren da bi se opservirala porodična situacija – da se vidi da li je počinilac nasilja još uvek u porodici, da li je, pak, policijski službenik odmah izrekao hitnu meru, da li je zadržan, pritvoren, da li je žrtva nasilja ostala u porodici, da li se oseća bezbedno i sigurno, odnosno da li ima dece", kaže direktorka Centra za socijalni rad grada Čačka.

"Centar ima zadatak da zbrine decu"

Ističe da su, ukoliko je majka pretrpela nasilje, deca uvek žrtve.

"Važno je da se proceni rizik po žrtvu nasilja. Ako je žrtva nasilja, eventualno, dobila teške telesne povrede, ako je zbrinuta u bolnici, Centar ima zadatak da zbrine decu, ukoliko ih ima. U tim slučajevima, deca se zbrinjavaju kod najbližih srodnika, u njima bezbednom, poznatom okruženju", kaže za RTS Radosavčevićeva.

Prema njenim rečima Centar pruža podršku i osobama koje će brinuti o deci.

Na pitanje koliko se često žene dolaze u sigurnu kuću, Radosavčevićeva kaže da  su to sporadični slučajevi zbog primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji podrazumeva hitne mere, poput privremenog udaljenje počinioca nasilja žrtvi.

"U Čačku preko 180 prijavljenih slučajeva"

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku kažu da je već primljeno 45 krivičnih prijava za krivično delo nasilja u porodici, kao i da je iz tužilaštva, prema Porodičnom zakonu, radi određivanje mere zaštite od nasilja u porodici, Osnovnom sudu u Čačku podneto 76 tužbi.

Na pitanje da li je to pravi broj slučajeva nasilja, direktorka čačanskog Centra za socijalni rad za RTS kaže da su to slučajevi koji su ušli u pravosudni sistem, ali da to nisu sve prijave nasilja u porodici.

"Od početka godine do kraja avgusta imamo preko 180 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Možemo zaštiti žrtve nasilja u porodici samo ako sistemski pristupamo njihovoj zaštiti. Veoma je važna saradnja policije, tužilaštva, centra za socijalni rad – svaki od ova tri organa ima svoj deo nadležnosti", objašnjava Radosavčevićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар