Štrajkovi širom Francuske, traži se stopiranje penzione reforme

Štrajkovi i protesti širom zemlje veliki su test za predsednika Emanuela Makrona, koji kaže da je njegov plan penzione reforme, za koji istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je izuzetno nepopularan, od vitalnog značaja da se osigura održivost sistema.

Izazov za sindikate je da protivljenje reformi i ljutnju zbog krize troškova života kanališu u masovni društveni protest koji bi na kraju primorao vladu da promeni odlukuđ, prenosi Rojters.

Sindikati tvrde da postoje i drugi načini da se osigura održivost penzionog sistema kao što je oporezivanje superbogatih ili povećanje doprinosa.

Štrajk je doveo do ozbiljnih poremećaja u javnom prevozu. Saobraćala je jedna od tri regularne i jedna od pet brzih Te-Že-Ve linija, a jedva da je saobraćao lokalni ili regionalni voz, saopštio je železnički operator SNCF.

U Parizu su neke metro stanice zatvorene, kao i mnoge škole i druge javne službe. Na aerodromu Orli u Parizu otkazan je svaki peti let, prenosi Bi-Bi-Si.

Sedam od 10 nastavnika osnovnih škola je reklo da će štrajkovati, saopštio je njihov glavni sindikat. U Parizu su učenici blokirali najmanje jednu srednju školu u znak podrške.

Zabrana iz 2007. godine i ograničenja štrajkova kako bi se garantovao minimalni nivo javnih usluga umanjili su sposobnost sindikata da promene reformske ambicije vlade.

Penziona reforma tek bi trebalo da prođe parlamentarnu proceduru, gde je Makron izgubio apsolutnu većinu, ali se nada da će je usvojiti uz podršku konzervativaca.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike