Štrajk Sindikata RGZ-a 15. januara u podne ispred Vlade Srbije

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) organizovaće u utorak, 15. januara u podne protest ispred Vlade Srbije kojim žele da skrenu pažnju na neophodnost hitnog rešavanja materijalnog položaja zaposlenih u tom zavodu, statusa katastarskih službenika, kao i stvaranja uslova za normalnije i efikasnije funkcionisanje RGZ-a kao institucije.

Sindikati RGZ-a poslali su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem su naveli da su u dilemi oko toga da li je on uopšte upoznat sa situacijom u RGZ-u i da mu se obraćaju u nadi da će to doprineti objektivnom sagledavanju situacije i početku rešavanja problema, jer su desetine dopisa Vladi Srbiji u proteklom periodu ostali bez odgovora.

Oni su u pismu predsednika pozvali da svojim političkim i svakim drugim uticajem pomogne da se konačno predlozi koje su pre više od mesec dana dostavili Vladi Srbije stave na dnevni red, jer se tiču rešavanja opravdanih zahteva za definisanjem materijalnog položaja i statusa zaposlenih u RGZ.

„Problemi koji su nastali prilikom obračuna plata i drugih primanja zaposlenih, nakon povećanja osnovice za obračun zarada u javnom sektoru u 2018. godini pokazali su da postoji sistemski problem koji će izazvati sve veće posledice“, piše u pismu i dodaje se da su primenom odluke o povećanju osnovice u RGZ-u velikom broju zaposlenih primanja umanjena u proseku za 2.500 dinara.

Sindikati su naveli da su „najvećem broju zaposlenih primanja ostala na istom nivou odnosno da povećanje nisu osetili“, da „u protekle tri godine nije usklađivana zarada ni sa povećanjem po osnovu minulog rada“, a da je razlog za takvu situaciju leži u odluci direktora RGZ-a i njegovih saradnika.

Podsećaju da je na njihovu inicijativu, nakon što su doneli odluku o štrajku, pokrenut postupak mirenja pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova, ali da je nakon razgovora predstavnika sindikata RGZ-a sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićm i direktorom Agencije Miletom Radivojevićem umesto u pravcu rešavanja konflikta, sukob dodatno eskalirao.

Naveli su da je tekst sporazuma, za koji im je dat rok da ga do petka, 11. januara u podne prihvate, neprihvatljiv jer nije u skladu sa onim što je dogovoreno u procesu usaglašavanja sa ministrom Đorđevićem i direktorima RGZ-a i Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

„Tekst predloženog sporazuma ne odgovara onome šta je dogovarano u prisustvu ministra Đorđevića i obiluje netačnim i neusaglašenim stavovima. Takav predlog je apsolutno neprihvatljiv i sindikati su o tome izvestili poslodavca“, piše u saopštenju.

Iz Sindikata su naveli da su se nakon isteka ultimatuma 11. januara u 13.00 u većini katastara koji su u štrajku, pojavili inspektori rada i sproveli nadzor nad sprovođenjem štrajka.

„Na osnovu kojeg zahteva i čije naredbe je ova akcija sprovedena nije poznato. Ali je sasvim izvesno da se na nivou Vlade Srbije umesto aktivnosti na rešavanju zahteva štrajka intenzivno i koordinirano radi na njegovom sprečavanju“, naveli su iz Sindikata RGZ-a.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike