Stoltenberg: Žao mi je, ali to su bili ruski obaveštajci

Šef NATO-a smatra da je Rusija postala sve opresivnija kako kod kuće, tako i u inostranstvu. Jens Stoltenberg je rekao i da mu je žao što je Rusija donela odluku da suspenduje svoju misiju u NATO-u.

Naveo je da Rusi koji su radili u toj misiji u NATO-u nisu bili diplomate, već obaveštajci.

Stoltenberg je ocenio i da su odnosi između Rusije i NATO-a na najnižem nivou od Hladnog rata.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je prethodno da će ta zemlja povući svoju diplomatsku misiju, kao i da će ruske vlasti ukinuti akreditacije osoblju kancelarije NATO-a u Moskvi.

NATO je prethodno proterao osam ruskih diplomata, navodeći da su radili kao obaveštajci. 

Moskva neće nastaviti da se pretvara da su moguće bilo kakve promene u njenim odnosima sa NATO alijansom u skorijoj budućnosti, upozorio je Lavrov.  

Evropski parlament dodelio nagradu Navaljnom 

Jens Stoltenberg pozdravio je to što je Evropski parlament dodelio nagradu za snažan glas za demokratiju kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom. 

U obrazloženju Evropskog parlamenta navodi se da je neumorna borba protivnika Putinovog režima koštala Navaljnog njegove slobode, a za malo i života.

Današnja nagrada priznaje njegovu ogromnu hrabrost i ponavljamo svoj poziv za njegovo puštanje na slobodu", navodi Evropski parlament na Tviteru.

Nagrada vredna 50.000 evra dobila je naziv po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu. Među dobitnicima bili su i južnoafrički predsednik Nelson Mandela, venecuelanska demokratska opozicija, kao i pakistanska aktivistkinja Malala Jusufzai.

Da podsetimo, Aleksej Navaljni se nalazi u zatvoru zbog kršenja pravila uslovne kazne u slučaju pronevere, za koju tvrdi da je izmišljena. Evropska unija je uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog navodnog trovanja Navaljnog u avgustu prošle godine, kao i zbog zadržavanja u zatvoru.

Moskva negira odgovornost i optužuje Evropsku uniju da se meša u unutrašnje stvari Rusije. Kremlj negira i da je Navaljni zatvoren zbog svojih političkih aktivnosti, već tvrdi da je prekršio zakon.

Prošlog meseca Rusija je pokrenula još jedan slučaj protiv Navaljnog, a u slučaju osude mogao bi u zatvoru da provede čitavu deceniju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар