Stojanović: Opozicija ne sme da dozvoli da je Vućić smuva na izbore

Politikolog i doktorant na Fakultetu političkih nauka (FPN) Boban Stojanović izjavio je da je od suštinske važnosti da opozicija ne odustane ni od jednog od 42 zahteva ekspetskog tima i da ne dozvoli da ih (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić „smuva“ na izbore.

Povodom okruglog stola vlasti i opozicije, Stojanović u autorskom tekstu u NIN-u iznosi svoj ključni utisak da je „Vučić shvatio da opozicija na preti ‘praznom puškom’ i da je stvarno spremna na bojkot“.

On je ocenio da „drugog puta osim bojkota i nema i da je to jedina racionalna odluka“.

„Ostaje pitanje da li je bojkot izbora od strane opozicije izvesna odluka. Meni deluje da jeste. Osim potpisanog Sporazuma sa narodom, sada već ozbiljno pripremljenog terena u javnosti da je bojkot izvestan, kao i toga da svi znamo da Vučić neće ispuniti sve zahteve do kraja septembra – deluje da ne postoje opcije pod kojima sada opozicija može da izađe na izbore“, rekao je Stojanović koji je član ekspertskog tima koji je izradio preporuke za slobodne i poštene izbore. 

Prema njegovim rečima, „u septembru bi trebalo da usledi proglašenje bojkota i otpočinjanje kampanje bojkota koja mora biti pažljivo komunicirana i bez stvaranja očekivanja kod građana da će se izbori sprečiti, da će se dan nakon izbora nešto veliko desiti i da će Vučić pasti sam od sebe, bez poraza na izborima“.

„Bojkot ovih izbora je samo način da se demaskira oblik režima u Srbiji i sredstvo pritiska da bi se izbori koji slede nakon bojkota dočekali u boljim izbornim uslovima“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike