Što južnije – to bezbednije od nepogoda, pratite meteo-alarm i na odmoru

Klimatolog Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu ukazuje da nije moguće predvideti nevreme poput onog koje je pogodilo Halkidiki nekoliko nedelja ranije.

"Leti smo uvek u riziku od takvih nepogoda, pogotovo zato što je klima promenjena. Savet ljudima je da prate informacije preko interneta. Na nivou Evropske unije postoji meteo-alarm poput onog u Srbiji. Daju se informacije o tome da li se očekuje neki ekstremni događaj za taj ili naredni dan, u vidu žutog, narandžastog ili crvenog meteo-alarma. U odnosu na to turisti mogu da planiraju aktivnosti u smeštaju", rekao je Đurđević gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Turisti su rekli da je na Halkidikiju bilo vedro vreme, i za samo nekoliko minuta nastala je oluja.

"Tipično je da se tako brzo razvijaju i dođu ni od kuda. Onda je intenzitet jači nego kada imate sistem koji putuje ka vama. Nije iznenađenje što je došlo do ovakvog događaja", rekao je Đurđević.

Objašnjava da se to dešava kada se sudare hladna vazdušna masa sa severa i topla sa mora. Nevreme nije pogodilo samo Grčku, već i Italiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju.

Ovo je, inače, treća godina da je nevreme pogodilo Halkidiki. To područje je rizičnije jer je bliže severu zemlje i lokaciji gde se susreću kontinentalna i mediteranska klima, ukazao je Đurđević. Kaže da je klima promenjena i da mogu da se očekuju ovakve situacije.

Na pitanje koje destinacije su bezbedije od Grčke, Đurđević odgovara – ako želite da izbegnete nepogode idite što južnije. Ni to nije garancija.

"Predlažem da se ide što južnije ako biste da izbegnete nepogode, bliže Africi. Ti regioni su stabilniji i manje izloženi ovakvim stvarima. Ali to nije garancija da ćete negde naći lokaciju koja je potpuno bezbedna", napomenuo je Đurđević.

I Beograd je pre dvadesetak dana pogodilo nevreme, koje je po količini padavina bilo intenzivnije. Međutim, vetar je bio slabiji nego sada u Grčkoj.

"Tamo je bliže moru, postoje dodatni uslovi. Zaista je bilo neverovatno, videli smo da su kamperi prevrnuti, porušena infrastruktura, razbijena vrata. Ti vetrovi pripadaju tropskoj oluji, što je stadijum pre uragana", rekao je Đurđević i zaključio rečima da je to tip klime koji će u budućnosti biti prisutniji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike