Stižu ledeni dani, temperature i do minus 15 – zašto treba da se radujemo snegu

Sneg pada u većem delu zemlje, najviše u Centralnoj i Zapadnoj Srbiji, gde je dostigao visinu oko 30 centimetara i više. U Beogradu je palo između 15 i 20 centimetara.

Iako su nas snežni dani pomalo iznenadili, budući da je u periodu iza nas bilo znatno toplije vreme, klimatolog Vladimir Đorđević sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta kaže da ovakve temperature predstavljaju prosek u odnosu na zime prethodnih desetak godina.

"Prethodnih godina imali smo epizode sa mnogo niskim temperaturama, i sa mnogo većom akumulacijom, kao 2012., pa 2017. kada smo imali leđenje Dunava. Ova godina je neki prosek za ovo što trenutno živimo, kako klima trenutno izgleda", rekao je Đorđević gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ističe da je reč o blagim zimama, ako uporedimo sa sedamdesetim i osamdesetim godinama, te da je to posledica klimatskih promena.

"Kada bi nam se desila neka zima iz osamdesetih godina, mi bismo mislili da počinje ledeno doba u smislu koliko je bilo snega, koliko su bile niske temperature, koliko su trajali ti periodi", kaže Đorđević.

Ono što nas očekuje sutra i prekosutra jesu ledeni dani.

"Posebno će u četvrtak ujutru biti poprilično niske temperature. U Beogradu minus 10, u nekim delovima i minus 15. Posle toga ide postepeno otopljavanje – od ponedeljka opet možemo da očekujemo neku epizodu otopljenja", rekao je Đorđević.

Iako ledeno, u sredu i četvrtak će biti sunčano u većem delu zemlje.

"Tako da ćemo imati hladno vreme sa suncem, što će na neki način biti zanimljivo, a opet prijaće nam. Lepše je kad imamo sunčane dane nego oblačnost", kaže Đorđević.

Upravo zbog razvedravanja i stiže naglo zahlađenje.

"Kad se razmaknu oblaci, onda podloga počne više da izračuje toplote u vazduh i zbog toga se dese te niske temperature. Kad imate oblačnost iznad vas, to je kao neka vrsta ćebeta koje vas malo štiti od naglog hlađenja. To znači da će u jutarnjim časovima sve biti prilično dobro zaleđeno i klizavo, i ljudi treba da obrate pažnju, naravno i što se tiče pešaka i što se tiče vozača", rekao je klimatolog.

Zato bi, dodaje, u toku dana trebalo sve očistiti kako bismo sutra i prekosutra bili bezbedniji, bar što se tiče leda.

Otopljavanje kreće od nedelje, tj. ponedeljka, ali visokih temperatura kao za doček Nove godine neće biti. Slično vreme očekuje nas u narednih petnaaestak dana.

Govoreći o tome kako bi godišnja doba mogla da izgledaju u budućnosti, Đorđević je istakao da sve zavisi od implementacije Pariskog sporazuma i, na prvom mestu, spremnosti država da se odreknu dobijanja energije iz fosilnih goriva.

"Najpesimičniji scenario je da bi pred kraj ovog veka u Srbiji sneg i mrazni dani bili vrlo retka pojava. S druge strane, ako se ispuni Pariski sporazum, onda ćemo videti još jedan obim promene klime ali ne tako drastičan. Ali u principu i u tom optimističnom scenariju u budućnosti nas čekaju blaže zime sa manje snega i više kiše u toku zime", rekao je klimatolog Đorđević i poručio da bi možda trebalo zapamtiti ove snežne dane jer ne znamo šta donosi budućnost.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике