„Stimulativne nagrade za firme koje usklađuju rad i roditeljstvo“

Slavica Đukić Dejanović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je PKS napravila prvi korak za sertifikaciju socijalno odgovornih preduzeća time što će već ove godine dodeliti nagrade onima koji imaju najveći stepen razumevanja za roditeljsku funkciju i usklađivanje rada i roditeljstva.

"Već ove godine ćemo dodeliti nagrade onima koji imaju najveći stepen razumevanje za usklađivanje rada i roditeljstva. Mogu da konkurišu mala, srednja i velika preduzeća", objašnjava ministarka Đukić Dejanović.

Kaže da će biti nekoliko kriterijuma po kojima će se birati firme.

"Prvi je tržišni profil firme koja aplikuje, drugi je već učinjeno za usklađivanju rada i roditeljstva – benefiti, fleksibilno radno vreme, izgradnja obdaništa u krugu firme, a treći kriterijum je unutrašnja i spoljašnja evaluacija", napominje ministarka.

Dodaje da će, kada se krene sa javnim oglašavanjem, "prijatelja porodice" biti značajno više.

Kaže i da se u svim resornim ministarstvima radi na usklađivanju podzakonskih akata kako bi novčana mera za podsticaj roditeljstvu počela da se primenjuju od 1. jula.

"I na Skupštini i vladi će biti završeni formalni postupci i od 1. jula će krenuti finansijski podsticaji krenuti za period od 25. decembra po sumama o kojiam smo pričali", kaže Slavica Đukić Dejanović.

Dodaje da ćemo u ovoj godini sigurno imati roditelje koji će drugi put o trošku države ići na vantelesnu oplodnju, a koji su tim putem već dobili prvo dete.

 

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike