Stevanovići već 20 godina uzgajaju dekorativne četinare i ukrasno bilje

Počeli su skromno, kažu, na nekoliko ari, krčeći stari voćnjak i parče po parče zemlje pretvarajući u rasadnik od dva hektara.

"Korak po korak, najviše rada i ulaganja. Reznice sada skidamo, imamo naša matična stabla, uglavnom ranije nismo ni nabavljali dok nismo stekli neki početni kapital. E kasnije, sada svake godine nešto novo nabavljamo", navodi Jovo Stevanović, vlasnik rasadnika.

Milenko Stevanović kaže da ulažu puno truda i rada.

"Treba i noću i danju da bude sve na vreme urađeno, zaliveno, rasađeno", objašnjava Milenko Stevanović.

Spojili su višedecenijsko iskustvo i uz stručnost jednog tehničara za pejzažnu arhitekturu i dvojicu šumarskih tehničara godišnje zasade oko 5.000 i ožile 35.000 sadnica četinara, dekorativnog šiblja, žbunja, listopadnog drveća, povrtarskih kultura.

"Jedna godina ožiljavanje, pa ide u kontejner, sledeće jeseni ide u zemlju. Za tri godine stiže na prodaju", ističe Jovo Stevanović.

Marko Stevanović navodi da je osnovna vrsta koja se nalazi u rasadniku tuja smaragd i tuja kolumna i da su najtraženije.

Nikola Stevanović je završio šumarsku školu, ali se bavi opštom poljoprivredom i uzgaja i jagode i maline.

Mogli bi da prodaju i više nego što proizvode, ali Stevanovići kažu da su zadovoljni postignutim, posebno što su na okupu i svoji na svome.

"Rastao sam sa ovim biljkama. Nikad nisam bežao od toga, a i isplativo je za mlade ljude kao što sam ja danas kada je problem naći posao", napominje Marko Stevanović.

"Hvala Bogu da smo svi tu, najlakše je otići i pobeći, a i kod nas je ovde lepo", dodaje Jovo Stevanović.

I kao što u rasadniku proizvodnja ne sme da se prekida, Stevanovići se nadaju da će i tradiciju tri prethodne generacije nastaviti oni koji tek dolaze.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike