„Šteta se utvrđuje, nije ugrožena isporuka uglja za termoelektranu u Obrenovcu“

Na Zapadnom polju površinskog kopa "Tamnava" u Rudarskom basenu "Kolubara", gde je sinoć izbio požar, trenutno dežura jedno vatrogasno vozilo, a na svu sreću nije bilo povređenih.

Srđan Alimpijević je za RTS objasnio da je sinoć oko 21.15 časova došlo do zapaljenja trake dva na odlagaču 4ARS 12.000. Požar je iz prijemnog bunkera zahvatio traku dva i preneo se na traku tri.

Dodao je da su brzom intervencijom vatrogasnih vozila i službi koja su u roku od deset do trinaest minuta, kako je koje vozilo stizalo sprečile veću havariju.

"Gumeni transporter na traci dva i tri je izgoreo i došlo je do oštećenja odlagališne trake. Odlgališna traka je dužine 60 metara i sastavljena iz tri segmenta. Dva segmenta su pretrpela havarijsko oštećenje", rekao je Alimpijević.

Što se tiče nastale štete, naveo je da se u ovom trenutku o tome ne može govoriti dok se ne sagleda kompletna situacija. Ekipe su, kaže, na terenu i to procenjuju, jer ima mnogo delova i sklopova koji tu treba da se iskontrolišu.

"Naravno bager može da se popravi i za to će trebati određen vremenski period zbog same odlagališne trake. Već od danas su krenule pripreme vezane i za poziciju popravke samog odlagača ali i za druge stvari da ne bi trpela proizvodnja uglja i jalovinski sistemi tako da sasvim sigurno danas krećemo u planove i poslove za dalje", najavio je on.

Uredno snabdevanje termoelektrane u Obrenovcu

Ukazao je da je to glavni kop, koji ima najviše uglja za termoelektranu u Obrenovcu "Nikola Tesla", ali i da nije ugrožena proizvodnja uglja, što se, kako je naveo, i sinoć u drugoj i trećoj smeni pokazalo.

"Ugljeni bageri rade po planu i bez zastoja, alternativna rešenja su se odmah našla za bager koji radi na uglju. Ono što je sada trenutno u zastoju to je jalovinski sistem, ali vrlo brzo ćemo uraditi rekonstrukciju, zamenu odlagača, uključiti drugi koji će to uraditi. Tako da ni  jalovinski sistem koji radi na otkrivanju uglja ali u nekoj daljoj perspektivi neće se odraziti na ovo", ocenio je Alimpijević.

Poručio je da će uglja biti dovoljno i da neće trpeti ni termoelektrane niti građani. 

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике