Stefanović za RTS: Sa Amerikancima i o razmeni informacija

Nebojša Stefanović je rekao za RTS da nema potpune bezbednosti za građane Srbije ukoliko se ne sarađuje sa svima u svetu.

"Suštinski ova poseta ima za cilj da unapredi bezbednost Republike Srbije, nema potpune bezbednosti za građane Srbije ukoliko nemamo saradnju sa svima u svetu koji mogu da nam pomognu da dođemo do narko-trafikanata, da dođemo do ozbiljno organizovanih kriminalnih grupa koje deluju van naše zemlje i čija su baza operacije Južna Amerika i druge destinacije u svetu, a gde Sjedinjene Američke Države mogu da pomognu", naveo je Stefanović.

Dodaje da je sa sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevinom Mekalinenom potpisan Memorandum koji će omogućiti bržu razmenu informacija o migrantima i onima koji su povezani sa potencijalnim terorizmom ili kriminalnim aktivnostima.

"Sa Mekalinenom sam potpisao Memorandum o razmeni informacija u borbi protiv terorizma jer je jedna od važnih stvari za Srbiju da možemo da koristimo druge zemlje koje imaju mnogo više razvijenu mrežu u borbi protiv terorizma, mnogo veće kapacitete, da mogu da nam pomognu da identifikujemo one koji bi mogli da budu pretnja za naše građane", navodi ministar.

Dodaje da je u Vašingtonu razgovarao i sa predstavnicima Uprave za borbu protiv droga (DEA) o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima, kao i o saradnji srpske policije sa pripadnicima DEA. 

"Sa direktorom Uprave za borbu protiv droga (DEA) Utamom Dilonom i direktorom Federalnog istražnog biroa Kristoferom Vrejom razgovarao sam o tome šta mogu da urade da pomognu unapređenje kapaciteta MUP-a, da pomognu našim ljudima da budu opremljeniji. SAD već to rade. Dakle mi jedan deo novca već dobijamo ali postoji prostor da nam pomognu još više, da naša služba bude efikasnija, da možemo bolje da radimo svoj posao, da razmenjujući podatke i u regionu i šire dovedemo do toga da garantujemo sigurnost i bezbednost u čitavoj Srbiji", navodi Stefanović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike