Stefanović: SNS podržava dijalog; Lutovac: DS neće učestvovati u dijalogu, hoće razgovor sa EU

Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović najavio je da će tročlana delegacija SNS, predvođena poslanikom Vladimirom Orlićem, učestvovati u sutrašnjem dijalogu vlasti i opozicije u Skupštini Srbije gde će posrednici biti predstavnici Evropskog parlamenta, dok je lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ponovio da DS neće učestvovati u dijalogu, ali je spremna da razgovara s predstavnicima EU

Gostujući na Radio-Televiziji Srbije, Stefanović je rekao da SNS podržava dijalog i da je spremna da se razgovara o tome šta u okviru izbornog procesa može da se unapredi u najkraćem roku.

„Hoćemo da razgovaramo šta građani mogu da dobiju, a da bude transparentnije i čistije, na primer u vezi s biračkim spiskom. Hoćemo da imamo potpuno transparentan proces, predložićemo da Republička izborna komisija omogući svakom građaninu da proveri da li je na izborima neko ;glasao ;umesto njega“, kazao je Stefanović.

On je odbacio kritike pojedinih opozicionih stranaka da dijalog predstavlja „fingiranje“ i ocenio da „nije dijalog ako donesete spisak i kažete: ‘Ako sve usvojite onda je to u redu, a ako ne usvojite, onda nije u redu’ „.

Podsetivši da je Glavni odbor DS još 14. septembra doneo odluku o bojkotu izbora, ali i da će DS razgovarati sa međunarodnom zajednicom o uslovima za fer i poštene izbore, njen lider Zoran Lutovac je kazao da je Predsedništvo stranke potvrdilo tu odluku i da DS neće učestvovati u sutrašnjem dijalogu u Skupštini Srbije.

„Išli smo na prva tri dijaloga na Fakultetu političkih nauka, uvažavajući dobre namere organizatora, ali smo videli da tu ne samo da nema pomaka, nego i da, dok mi razgovaramo o funkcionerskoj kampanji, predsednik države otvara deonicu auto-puta“, kazao je Lutovac.

Komentarišući najavu poslaničkog kluba DS da će učestvovati u dijalogu, Lutovac je rekao da je stranka donela odluku o bojkotu tih razgovora i da od svojih poslanika očekuje da poštuju tu odluku.

„Poslanički klub ne može da donese tu odluku. Nije Demokratska stranka partija poslaničkog kluba. DS je donela odluku, a poslanici bi trebalo da tu odluku poštuju“, ukazao je Lutovac.

(Novi magazin)

Napišite komentar