Stefanović: Severna Makedonija odlukom da ne izruči Morinu pogazila suštinu međunarodnog prava

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da je Severna Makedonija odlukom da ne postoje uslovi za izručenje Tomora Morine Srbiji „pogazila suštinu međunarodnog prava i duboko povredila sećanje na sve nevine žrtve koje su stradale od osumnjičenog Morine“.

„Ne može postojati opravdanje da neko, ko se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, bude pušten na slobodu, umesto da odgovara za smrt mnogih nedužnih ljudi“, rekao je Stefanović u saopštenju.

Naveo je da je „nedopustivo da se u takvim slučajevima bilo koja zemlja vodi politikom“, što je u slučaju Morine „više nego očigledno“.

„Svako mešanje politike u pravo uvek donosi novu nepravdu i uvredu za žrtve“, rekao je Stefanović.

Kazao je i da je za žaljenje to što su pojedini mediji i zvaničnici iz Prištine ubrzo nakon hapšenja „rekli kakva će odluka biti“, što „baca senku na regularnost čitavog postupka“.

Stefanović je naveo da poternica Srbije za Morinom ostaje na snazi i da s obzirom na to da ratni zločini ne zastarevaju očekuje da će „Morina kad tad da odgovara za teške zločine koje je počinio na Kosovu“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike