Stefanović prisustvovao noćnom gađanju na poligonu „Nikinci“

"Večeras smo u Nikincima imali priliku da vidimo upotrebu naših jedinica koje su, u uslovima smanjene vidljivosti, pokazale da uz savremena optoelektronska sredstva, koja je razvijala i domaća industrija i ona koja smo nabavljali iz inostranstva, možemo da postignemo odlične rezultate", rekao je Stefanović, po završetku dejstvovanja jedinica Vojske Srbije.

Ministar se zahvalio pripadnicima Vojske, koji su upravljajući "lazarima", "milošima", BOV KIV-om, tenkovima i "pasarsima", pokazali koliko uspešno uvežbavanje, modernizacija i opremanje doprinose da budemo sposobni da delujemo u svako doba dana ili noći i da zaštitimo bezbednost Republike Srbije.

"Nemamo uvek novca da kupujemo nešto što stiže iz inostranstva, oslanjamo se u velikoj meri i ulažemo u naše domaće institute i fabrike, koji mogu da se takmiče i sa onima iz mnogo moćnijih zemalja. Trudimo se da integrišemo sve ono što razviju i proizvedu u naše naoružanje i opremu i da na takav način dobijemo jedinice koje su savremene, efikasne i sposobne da izvrše svaki zadatak", rekao je Stefanović.

Kako je najavio ministar odbrane, po naređenju predsednika Republike Aleksandra Vučića, u narednim nedeljama imaćemo možda i najveću vežbu koja se u poslednjim decenijama odvijala u Republici Srbiji.

"Vežba će biti iz više delova i obuhvatiće i noćno i dnevno gađanje, a u njoj će učestvovati ogroman broj vojnika i biće angažovan ogroman broj sredstava", rekao je Stefanović.  

U okviru prikaza, predstavljeno je dejstvo najnovijih sredstava koja su proizvod domaće pameti, počev od komandno-izviđačkog vozila BOV-KIV, daljinski kontrolisane besposadne platforme "miloš-N", oklopnog borbenog vozila "lazar 3" 8X8, preko bespilotne letelice "vrabac" i pešadijskog naoružanja sa optoelektronskim sredstvima, dok je gađanje ciljeva na zemlji izvršio i "pasars" na daljini od 1.200 i 500 metara.

Sem sredstava koja su u upotrebi, gađanje je izvršeno i iz sredstava čija su završna testiranja u toku – iz modernizovanog borbenog vozila pešadije BVP M80AB1, topom 20 mm na 1.200 i 500 metara i mitraljezom PKT 7,62mm na 500 metara, i modernizovanog tenka M­84 AS2, stabilisanim DUBS-om 12,7 mm metu na 500 metara iz mesta i pokreta.

Uz ministra odbrane, prikazu u Nikincima prisustvovali su i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave razvoj i opremanje Generalštaba brigadni general Milan Popović, komandant 72. brigade za specijalne operacije Miroslav Talijan i načelnik štaba Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар