Stefanović i Lutovac o međustranačkom dijalogu

Član Predsedništva SNS-a Nebojša Stefanović izjavio je u emisiji "Upitnik" RTS-a da ta stranka podržava dijalog i svaku normalnu komunikaciju sa svima koji žele drugačiju izbornu atmosferu.

Cilj SNS-a je, istakao je, da proces u Republičkoj izbornoj komisiji bude potpuno transparentan.

"Dakle, imaćemo mogućnost da imamo direktne sednice RIK-a, direktne rezultate i jednu novu stvar koju će RIK moći da sprovede, a to je da omogući svakom građaninu da nakon izbora dođe i proveri u izvodu iz biračkog spiska da li je neko umesto njega glasao", rekao je Stefanović i dodao da je takvih insinuacija bilo u prošlosti i da građani nisu bili sigurni.

Stefanović, koji je u emisiji RTS-a gostovao zajedno sa predsednikom Demokratske stranke i predsedavajućim Saveza za Srbiju, Zoranom Lutovcem, i izvršnim direktorom Fondacije za otvoreno društvo, Milanom Antonijevićem, napomenuo je da će se na tom sastanku razgovarati i o 10 zaključaka vlade usvojenih na osnovu preporuka nevladinih organizacija.

Kao primer je naveo zaključke o izmenama zakona o finansiranju političkih stranaka, izmenama zakona o preduzećima, izmenama zakona o agenciji za borbu protiv korupcije. 

Na opasku Lutovca da je danas nemoguće da neko iz vlasti govori o korupciji u državi za razliku od vremena kada je on bio savetnik premijera Zorana Đinđića i kada mu je pomagao da napiše knjigu na tu temu, Stefanović je rekao da se danas o ljudima iz vlasti umešanih u korupciju ne piše, već se oni procesuiraju.

Lutovac je ponovio da je Glavni odbor DS-a 14. septembra doneo odluku da da neće učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije i dodao da su dosadašnji razgovori vlasti i opozicije bili samo fingiranje SNS-a, a ne stvarni dijalog, što je Stefanović demantovao.

Antonijević je rekao da 10 usvojenih zaključaka vlade predstavljaju pomak, ali i da i dalje postoji opravdana bojazan da se mnoge od tih stvari ne mogu sprovesti, navodeći kao primer pitanje REM-a i pitanje medija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike