Stefanović: Borba protiv organizovanog kriminala važna i za borbu protiv terorizma

Nebojša Stefanović je rekao da, kada se govori o terorizmu, ne treba smetnuti sa uma da je od svih terorističkih napada koji su se dogodili u Evropi skoro 40 odsto imalo neke veze sa organizovanim kriminalom, saopštio je MUP.

"Zato je danas borba protiv pranja novca i organizovanog kriminala značajna i u aspektu borbe protiv terorizma. Nekada je to bilo potpuno razdvojeno, ali danas organizovani kriminal, pre svega trgovina narkoticima, donosi mnogo novca i deo tog novca se koristi i za finansiranje terorizma širom sveta", upozorio je Stefanović.

Srbija je identifikovala slabe tačke u svom sistemu kao što su onlajn plaćanje, korišćenje kripto valute, ulaganje u građevinu od strane fizičkih lica umesto kompanija i sprovela međunarodne preporuke za poboljšanje situacije u ovoj oblasti, dodaje se u saopštenju.

Ministar je kao jednu od najvećih potencijalnih pretnji za Srbiju, kada se govori o terorizmu i ekstremizmu, istakao povratak boraca sa stranih ratišta.

"Republika Srbija je donela zakon kojim sankcioniše učešće naših državljana u stranim sukobima, što je uticalo na to da se drastično smanji broj onih koji idu na strana ratišta. Naravno to je pomoglo i da se osude lica koja su u tome učestvovala", rekao je ministar.

Stefanović je istakao da se u Siriji i Iraku trenutno nalazi 28 punoletnih državljana Republike Srbije.

"Ova statistika ne obuhvata podatke sa teritorije Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, jer nemamo potpuni uvid u to", rekao je Stefanović i dodao da je upravo najviše boraca otišlo sa teritorije AP KiM.

Osvrnuo se i na međunarodnu policijsku saradnju.

"Kada uzmete u obzir da je 2008. godine kroz Srbiju prošlo 77 migranata, a da smo 2015. godine imali nekada dnevno i po 15.000 migranata, jasno vam je zašto je međunarodna saradnja važna, bilo da se radi o migrantskim kretanjima ili nekim drugim stvarima", zaključio je Stefanović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike