Stefan prva zrenjaninska beba rođena u novoj godini

Stefan Stojkov prva je beba rođena u Novoj godini na Ginekološko-akušerskom odeljenju zrenjaninske opšte bolnice „Đorđe Joanović“, a njega je na svet, danas nešto pre deset časova, donela majka Sanja iz tog grada, kojoj je to treće dete u porodici.

Načelnik odeljenja, specijalista ginekologije i akušerstva Jovan Sekulić rekao je da je u protekloj godini na ovom odeljenju zrenjaninske bolnice obavljeno 1.440 porođaja i rođeno ukupno 1.455 beba, uz 16 blizanačkih trudnoća.

„Obavljeno je 17 porođaja manje i rođeno 21. dete manje nego tokom 2014. godine, iako su kapaciteti zrenjaninskog porodilišta, praktično, za dvostruko veći broj beba, i do 3.000 na godišnjem nivou“, kazao je novinarima Sekulić.

Tradicionalno, porodilište je danas posetio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je svim majkama i bebama rođenim prethodnih dana čestitao Novu godinu i uručio prigodne poklon-pakete sa opremom i kozmetikom za bebe, a prvorođena beba dobila je na poklon i sedište za automobil, dar gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima.

Janjić je naveo da mu je ovo jedna od najlepših aktivnosti koje obavlja kao gradonačelnik i rekao da će Gradska uprava sa Savetom za bezbednost saobraćaja pokloniti auto-sedišta za prvih 60 beba rođenih u Zrenjaninu u ovoj godini.

„Grad tako nastavlja i pojačava taj vid stimulacije, a podsećam da se iz gradskog budžeta izdvaja i 50 hiljada dinara za svako novorođeno dete i s tim ćemo nastaviti i tokom 2016. godine“, kazao je gradonačelnik.

Direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Gordana Kozlovački takođe je rekla da je ovaj dan u bolnici tradicionalno jedan od najlepših, ali je ukazala da su prisutni negativni demografski trendovi.

„Negativna stopa prirodnog priraštaja koja iznosi oko minus sedam promila jeste vrlo zabrinjavajuća, posebno što stopa nataliteta već oko dve decenije unazad ide nishodnom krivuljom. I u odnosu na prethodnu godinu imamo manji broj porođaja“, kazala je ona.

(Novi magazin)

Napišite komentar